Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av reglerna kring möjligheten att på lika villkor ta förtroendeuppdrag.
Det råder ett demokratiskt underskott i Sverige av idag. Valdeltagandet i de allmänna valen sjunker stadigt och det blir allt svårare för de politiska partierna att rekrytera medlemmar och kandidater som är beredda att ta på sig förtroendeuppdrag. Att detta är ett problem och att det behöver lösas snarast är nog alla partier överens om. Hur vi ska lösa problemet är desto svårare. Det finns i den här frågan inga enkla och snabba lösningar, det krävs snarare ett långsiktigt perspektiv och brett angreppssätt.
En sak som vi kan göra redan idag är dock att identifiera och eliminera vissa av de egenskaper i våra gemensamma system som idag hindrar engagerade människor från att ta förtroendeuppdrag.
Listan på exempel där förtidspensionerade, sjukskrivna m fl av diverse skäl tvingats säga nej till förtroendeuppdrag trots att de egentligen vill kan göras lång.
En översyn av dessa bestämmelser måste därför komma till stånd. Det behövs fler förtroendevalda – inte färre. I en levande demokrati behövs människor som vill och kan ta ansvar och som har olika bakgrund och därmed också olika livserfarenhet. Det måste vara lika för alla som vill och kan ta förtroendeuppdrag. Med dagens tolkning av reglementet, som de facto innebär att människor utestängs från möjligheten att få utlopp för sitt politiska engagemang, går demokratin miste om massor av viktig kunskap.
Stockholm den 23 oktober 2002 |
|
Michael Hagberg (s) |