Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om studenters sociala villkor.
I takt med att högskolor och universitet har byggts ut så ökar naturligt också antalet studerande. Det är fler och fler som läser vidare efter att ha jobbat några eller ett antal år och därmed ökar medelåldern för studenterna.
Över 50 % av studenterna är idag 25 år eller äldre. Cirka 20 % har också barn, varav många är småbarnsföräldrar. Att medelåldern ökar på de studerande ligger helt i linje med det livslånga lärandet som alla är överens om kommer att bli allt viktigare för att vi ska fortsätta att ligga i fronten som ett land med hög utbildningsnivå. Viljan att studera och utveckla sig är mycket positiv och detta måste vi stimulera.
En del som är av stor vikt när man beslutar sig för att börja studera är hur man kan lösa den ekonomiska situationen, och studiemedelsfrågan är ju ständigt under utveckling för att anpassas mer till dem som studerar idag.
Men det finns några delar som man behöver få med för att den ekonomiska situationen inte ska bli det hinder som till sist avgör om du kan studera eller inte. Som exempel kan nämnas förbättrat skyddsnät om man skulle bli sjuk, föräldraförsäkringen, avdrag för resekostnader till och från studieorten, jämn inkomstfördelning över hela året så att man kan betala hyra och andra fasta kostnader.
Vi måste skapa förutsättningar för alla som vill att kunna studera vidare utan att det är de ekonomiska villkoren som avgör om du kan eller inte, och då måste även dessa ovan nämnda exempel vara en del i de studerandes villkor.
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Christin Nilsson (s) |