Motion till riksdagen
2002/03:Sf330
av Hans Unander m.fl. (s)

Värdesäkring av sjukpenningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen gör en översyn av reglerna för beräkning av sjukförsäkringen enligt vad i motionen anförs.

Motivering

När löneavtalen löper ut ska nya lönehandlingar upptas. I de allra flesta fall, från det att löneförhandlingarna startar till det att arbetsmarknadens parter har kommit överens och undertecknat avtalet, har det gått en viss tid. Ibland månader. Och när de centrala avtalen är klara kommer parterna lokalt i de allra flesta fallen överens om att löneökningarna retroaktivt ska utbetalas till de anställda som finns i tjänst. Men detta sker ej för dem som av olika anledningar är sjukskrivna under längre tid. Med nuvarande regelverk uppräknas den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, i bästa fall, vid den tidpunkt det nya förhandlingsprotokollet skrivits under.

Som dagens sjukförsäkringsregler är utformade, eller i vart fall tillämpas, godkänner inte försäkringskassan att samtliga framförhandlade löneökningar under pågående sjukperiod ingår i underlaget, vilket medför ett sämre skydd för inkomstbortfall, det vill säga att inkomstbortfallsprincipen inte gäller fullt ut.

Det är inte rimligt att de sjukskrivna ska särbehandlas på detta sätt och halka efter i värdesäkringen av SGI. Att en otillfredsställande arbetsmiljö leder till långtidssjukskrivning är inte acceptabelt. Att sedan inte få sitt sjukpenninggrundade underlag för sjukpenningen justerat, som i vårt tycke är en självklarhet, är både ologiskt och orättvist. De som drabbas av sådan ohälsa att arbetsoförmåga uppstår ska inte behöva drabbas ekonomiskt. Sjukpenningen måste därför värdesäkras fullt ut.

Det är därför angeläget med lagändringar som ger rätt till fullt ut värdesäkrad SGI från den dag det centrala avtalet börjat gälla och inte när lokalavtalen avslutas samt att rätten till den ökade sjukpenningen utbetalas retroaktivt från den dag det centrala avtalet börjar gälla.

Stockholm den 23 oktober 2002

Hans Unander (s)

Barbro Hietala Nordlund (s)

Per Erik Granström (s)

Anneli Särnblad Stoors (s)