Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utvidgning av rätten till tillfällig föräldrapenning.
Nuvarande regler om tillfällig föräldrapenning infördes i mitten av 1990-talet och innebär i korthet att den som överlåter tillfällig föräldrapenning förutom att vara förälder också måste ha ett förvärvsarbete. Den övertagande vårdaren måste inte ha släktsamband med föräldern, vara sammanboende eller ha någon annan anknytning till föräldern.
Nuvarande bestämmelse är bra om familjen har närstående som snabbt kan komma och vårda barnet i stället för föräldrarna, när barnet är sjukt.
Många familjer, t.ex. ensamstående föräldrar, har emellertid inte möjlighet att få hjälp när barnen blir sjuka, bl.a. på grund av långa avstånd till närstående.
Detta skulle kunna lösas om den tillfälliga föräldrapenningen kunde överlåtas på annan än en namngiven fysisk person. En modell kunde vara att det inom kommunerna fanns någon typ av personalpool som vore kopplad till förskoleverksamheten. Detta skulle underlätta för den förälder som av olika skäl kan ha svårt att själv avstå från förvärvsarbete och inte har någon närstående som med kort varsel är beredd eller har möjlighet att avstå förvärvsarbete för att ta över vården av sjukt barn.
Stockholm den 17 oktober |
|
Christina Nenes (s) |
Britt-Marie Lindkvist (s) |