Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att göra Norrbotten till försökslän för arbetskraftsinvandring.
Befolkningsminskningen i många län är ett faktum. Norrbotten är ett av de län som har drabbats allra hårdast. Sedan 1995 har befolkningen minskat med 11 278 invånare. Samtidigt som utflyttningen är stor föds färre barn och befolkningen blir allt äldre, vilket inom en mycket snar framtid kommer att leda till brist på arbetskraft.
Enligt en utredning som Länsarbetsnämnden i Norrbotten genomförde 2001 kommer 15 000 tjänster i Norrbotten inte att kunna tillsättas år 2015. Störst kommer arbetskraftsbristen att bli på vårdpersonal, främst undersköterskor där det kommer att saknas 2 900 stycken. Men det kommer även att saknas ett stort antal sjuksköterskor, hela 1 500 stycken. Inom byggbranschen beräknas arbetskraftsbristen uppgå till 1 600 byggnadsarbetare.
Den stora arbetskraftsbristen får givetvis allvarliga konsekvenser om ingenting görs. Om inte trenden bryts är risken stor att platser inte blir tillsatta eller att det tar allt för lång tid innan platser blir tillsatta. I förlängningen kan detta medföra att det uppstår en akut arbetskraftsbrist som i slutändan leder till stora produktionsförluster. Det handlar om Norrbottens framtid. Vi har inte råd att ha en dålig samhällsekonomi på grund av arbetskraftsbrist.
För att täcka underskottet av arbetskraft måste antalet utbildningsplatser på vissa utbildningar öka. Men det gäller också att de som utbildar sig väljer att bosätta sig i Norrbotten. För att inte arbetskraftsbristen ska bli akut måste rekrytering ske utifrån, både från andra delar av landet och från andra länder.
Arbetskraftsinvandring skulle vara ett sätt att lösa Norrbottens dilemma. Eftersom arbetskraftsinvandringen idag är kraftigt begränsad i Sverige, och det dessvärre torde dröja länge innan det finns en majoritet i riksdagen för att förändra dessa rigida regler, är en möjlighet att Norrbottens län skulle vara försökslän för arbetskraftsinvandring under en femårsperiod.
Genom detta skulle Norrbottens akuta arbetskraftsbrist kunna lösas. Utöver detta skulle även förståelsen för arbetskraftsinvandring, och dess positiva effekter för en ökad integration och ett mer mångkulturellt samhälle, öka i hela landet.
Stockholm den 11 oktober 2002 |
|
Anna Grönlund (fp) |