Motion till riksdagen
2002/03:Sf280
av Mona Jönsson och Kerstin-Maria Stalin (mp)

Sjukskrivning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillsätta en utredning som ser över om andra grupper än läkare kan utfärda sjukskrivningar och friskskrivningar.

Inledning

Den snabba ökningen av sjukskrivningskostnader speglar brister i vårt samhälle. Arbetsmarknad, fritid och familjemönster ser annorlunda ut jämfört med för bara några tiotals år sedan. Vi ser att det finns brister såsom att få tid till vårdcentraler, att få rehabiliteringsutredningar och att försäkringskassans personal inte hinner med de uppgifter som vilar på dem. Det är svårt för läkare att få tiden att räcka till för patientbesök, administration, telefontider, utbildningar, interna möten etc.

Traditionella belastningsskador och psykisk ohälsa är stora diagnoser i sjukskrivningshänseende. De drabbade bollas mellan olika instanser, exempelvis läkare, sjukgymnaster och beteendevetare, trots att individen ska sättas i centrum.

Sjukskrivning

Idag är det läkare som utfärdar sjukintyg och avgör om en patient ska sjukskrivas. En sjukskriven kan t ex ordineras sjukgymnastik eller psykologsamtal. Dessa behandlingar sker ett antal gånger och i mellantiden ska patienten ha tid för läkarbesök för förlängning av sin sjukskrivning. Eftersom sjukvården är hårt belastad skulle förlängning av sjukskrivning, eller kanske rent av friskskrivning, också kunna ske av exempelvis sjukgymnast eller psykolog.

Effektivisering

För att få en mera effektiv rehabiliteringsprocess och spara besök i vården, anser vi att regeringen bör utreda om andra grupper än läkare ska kunna utföra sjuk- och friskskrivningar.

Stockholm den 22 oktober 2002

Mona Jönsson (mp)

Kerstin-Maria Stalin (mp)