Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om omdisponering av medel för rehabilitering.
De långtidssjukskrivna måste få bättre möjligheter att återgå i arbete. Vi måste vända den nuvarande utvecklingen att så många slås ut från arbetsmarknaden.
Rörelseorganens sjukdomar är fortfarande den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Antalet kvinnor med sjukdomar i rörelseorganen har ökat med 90 procent från 1992–1994 fram till 2001. Ökningen bland män är 50 procent. Totalt svarar sjukdomar i rörelseorganen för 37 procent av alla sjukskrivningar. Andelen ser dessutom ut att öka.
Enligt den statliga utredningen om arbetslivsinriktad rehabilitering får bara 13 procent av de långtidssjukskrivna rehabilitering inom ett år. Därför är det av största vikt att rehabiliteringen kommer i gång så fort som möjligt. Men då måste ansvaret tydliggöras. Arbetsgivaren ska ha ett större ansvar för arbetsmiljö, rehabilitering och förebyggande arbetsmiljöarbete. Givetvis har också sjukvårdshuvudmännen och försäkringskassorna ett stort ansvar.
Arbetslivet måste vara så utformat att det tar till vara människors förmåga och kunskaper även om de inte kan prestera till 100 procent. Men, som ett exempel, trots lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet av personer med funktionshinder arbetar endast 56 procent av de funktionshindrade trots att många av dem skulle vilja arbeta.
Rehabilitering måste bli en rättighet för alla. Fokus måste flyttas från sjukskrivning till aktivt arbete. Pengar finns, men de måste omdisponeras.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Ann-Marie Fagerström (s) |