Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att återkomma med förslag till ett system med frivillig pension från fyllda 60 år.
Befolkningens genomsnittliga ålder blir allt högre. Pensionärer är friskare än tidigare, även i hög ålder. Det finns alltfler pensionärer som vill arbeta vidare efter uppnådda 65 år. Därav finns den beslutade höjningen, som innebär att löntagaren har rätt att arbeta kvar på sin arbetsplats tills hon eller han fyllt 67 år.
Det nya pensionssystemet får också till följd att trycket ökar på löntagarna att lönearbeta så länge som möjligt.
Vi skall naturligtvis glädja oss över en utveckling som ger fler och fler friska och pigga pensionärer. Vi måste dock vara klara över att denna positiva utveckling inte gäller alla löntagare eller pensionärer. Främst bland LO-medlemmarna i industri, gruvor, bygg- och vårdsektorn är det alltför vanligt att löntagarna tvingas i pension redan innan uppnådda 60 år. Förtidspension och sjukpension blir allt vanligare. Offentliga sektorn och de stora privata företagen har genom åren kunnat erbjuda sina anställda tidigarelagd pension vid omorganisation och strukturförändringar. Det är framför allt vid de små och mindre företagen som de anställda arbetar fram till ordinarie pensionsålder. Det finns nämligen ingen möjlighet för dessa företag att kompensera den anställde för förtida uttag av pension.
Det är därför ett rättvisekrav att möjligheten till förtida pension gäller alla löntagare.
Det är tungt för löntagare i 60-årsåldern som arbetat i drygt 40 år och blivit slitna både fysiskt och psykiskt. Det höga tempot och de stora förändringarna i arbetslivet är en svår utmaning för den äldre arbetskraften. Det kan vara svårt med motivationen inför nya arbetsuppgifter speciellt om man samtidigt dras med olika smärre krämpor.
Direkt förnedrande är det för äldre löntagare som hamnat i arbetslöshet och tvingas till aktivt arbetssökande eller utbildningsinsatser. Utvecklingen mot kortare arbetsdag kommer förhoppningsvis att få till följd att människor bättre klarar att arbeta fram till ordinarie pensionsålder. Man kan därför anta att de problem som motionen tar upp kommer att minska. Dagens 60-åringar har emellertid mer än 40 år i arbetslivet och kommer inte att påverkas av förväntad utveckling på arbetsmarknaden.
Det nya pensionssystemet kommer att leda till att löntagarna, av ekonomiska skäl, önskar arbeta så länge som möjligt. Det bör därför finnas möjliga alternativ för de löntagare, som inte kan eller orkar arbeta till full pensionsålder. Löntagare fyllda 60 år bör på frivillig basis ges möjlighet att gå i pension eller deltidspension. Ersättningen fram till ordinarie pensionsålder bör motsvara aktuell a-kassenivå. Den slutliga pensionsnivån bestäms av tidigare intjänad lön plus den a-kassa som erhållits.
Varje löntagare kommer nogsamt att tänka igenom situationen – innan man går i förtida pension. Men det föreslagna systemet ger ändå en rimlig möjlighet till detta – även om det kostar för den enskilde löntagaren. Både den enskilde löntagaren och samhället blir vinnare i ett sådant system. Vi vill att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som ovan anförs om att återkomma med förslag till ett system med frivillig pension från fyllda 60 år.
Stockholm den 19 oktober 2002 |
|
Lennart Beijer (v) |
Britt-Marie Danestig (v) |