Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning om geografisk differentiering av arbetsgivaravgifterna.
Norge har under efterkrigstiden varit mycket framgångsrikt i att hålla hela landet befolkat. Detta har lyckats tack vare en offensiv och genomtänkt distriktspolitik (regionalpolitik) med målsättningen att ta hela landet i bruk. Kontrasten till Sverige är tydlig.
Det viktigaste inslaget i den norska distriktspolitiken är en generell, geografisk differentiering av arbetsgivaravgifterna (socialavgifterna). Tack vare en kraftig differentiering kan de glesbebyggda fylkena i Nordnorge lättare övervinna det avståndshandikapp man har i förhållande till de stora marknaderna i södra delen av landet. Så kan exempelvis ett bageri, beläget på fjället i Lierne kommune i Nord-Tröndelag med framgång konkurrera med mer centralt belägna bagerier om marknaden i Osloområdet i hög grad tack vare lägre socialavgifter. Bara för att nämna ett konkret exempel.
Även i Sverige fanns tidigare en mindre generell nedsättning av arbetsgivaravgifterna (socialavgifterna) i inlandet. Denna nedsättning var betydelsefull, men har avskaffats av en riksdagsmajoritet med hänvisning till att stödformen inte skulle vara förenlig med EG:s statsstödsregler. Numera har endast småföretag i vissa branscher nedsatta socialavgifter eftersom detta inom EU anses vara ”ett försumbart stöd”.
Vi anser att denna underdånighet mot Bryssel från svensk sida är oacceptabel. Norge lyder under samma regelverk som vårt land genom EES-avtalet, men har kunnat fortsätta med sitt system med generellt nedsatta socialavgifter. Sverige bör självfallet hävda rätten att också få använda sig av generellt nedsatta arbetsgivaravgifter (socialavgifter) som regionalpolitiskt styrmedel i norra delen av landet, särskilt i inlandet.
Vårt förslag är att regeringen snarast tillsätter en utredning för att – med det norska systemet med generellt differentierade socialavgifter som förebild – lägga förslag till hur ett motsvarande system skulle kunna utformas för svenska förhållanden. Vi är övertygade om att ett sådant system mycket positivt skulle medverka till att hela vårt land kan leva och utvecklas.
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Håkan Larsson (c) |
Birgitta Sellén (c) |