Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tilläggsdirektiv till den studiesociala utredningen så att den även kan komma med förslag till förbättringar av det studiesociala stödet.
En särskild utredare har nyligen utsetts av regeringen för att göra en samlad analys av den ekonomiska och sociala situationen för studerande på olika utbildningsnivåer, under den samlade studietiden, inklusive studieuppehåll. Utredaren skall mot bakgrund av de studerandes skiftande sociala situation kartlägga samspelet mellan studiestödssystemet och andra förmånssystem. Detta gäller även socialförsäkringssystemet, inklusive bostadsbidragssystemet samt det ekonomiska biståndet enligt socialtjänstlagen och arbetslöshetsförsäkringen. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2003.
Vi i Vänsterpartiet är glada över att vårt förslag om en genomgripande studiesocial utredning äntligen fått acceptans och att en utredning nu kommer till stånd. Vi välkomnar att regeringen är beredd att identifiera och analysera de problem som finns när det gäller hur de olika trygghetssystemen korrelerar för studenter. För oss är det självklart att studier bör jämställas med arbete och att det är den enskildes behov som ska vara avgörande för olika typer av stöd, inte om hon eller han befinner sig i studier eller arbete. Vi är dock besvikna över att utredningsdirektiven begränsar uppdraget till att enbart analysera den ekonomiska och sociala situationen för de studerande. Vi menar att utredaren bör få tilläggsdirektiv att också komma med förslag utifrån utredningens resultat i syfte att förbättra det studiesociala stödet till studenterna. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna som sin mening.
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Britt-Marie Danestig (v) |
|
Lennart Gustavsson (v) |
Camilla Sköld Jansson (v) |
Anders Wiklund (v) |