Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i regleringsbrev till Migrationsverket bör uppmärksamma de risker som kurdiska flyktingar utsätts för i kontakter med den irakiska ambassaden angående upprättande av giltiga resehandlingar.
En av de flyktinggrupper som har sökt och fortsätter att söka fristad i Sverige är kurdiska flyktingar. Det handlar om kurder från olika delar av Kurdistan. Många av dessa flyktingar söker i Sverige skydd undan den irakiske diktatorn Saddam Husseins förtryck och förföljelser. I och med att den interna situationen i norra Irak/irakiska Kurdistan betraktas som förhållandevis stabil finns det inga generella skäl för asyl utan varje fall måste bedömas individuellt.
I den av Saddam Hussein kontrollerade delen av irakiska Kurdistan pågår en etnisk rensning av gigantiska mått. Saddam Hussein fördriver de kurder som bor där och förflyttar samtidigt araber från södra Irak, bl.a. till oljestaden Kirkuk. Enligt uppgift har en halv miljon individer deporterats sedan 1991. De som lyckas fly anses vara s.k. internally displaced persons (IDP) och lever i flyktingläger runt om i irakiska Kurdistan. I dagsläget finns ca 100 000 internflyktingar.
Hotet från Bagdadregimen är uppenbart. Bagdadregimen vill återställa klankulturen eftersom man vill behålla den kontroll som man inte kan skapa via lagar, t.ex. kontrollen över befolkningen och över kvinnorna. Den irakiska regimen har, enligt Kurdistans Kommunistparti (KKP), inte någon folklig bas.
Fram tills alldeles nyligen har kurdiska flyktingar från Irak som beviljats arbets- och uppehållstillstånd i Sverige kunnat ansöka om och erhålla s.k. främlingspass hos Migrationsverket. I början av detta år ändrade dock Migrationsverket praxis beträffande irakiska kurders rätt till främlingspass och med undantag från konventionsflyktingar vägras dessa flyktingar rätten till främlingspass.
Migrationsverket motiverar denna praxisändring med att berörda flyktingar kan vända sig till irakiska ambassaden och ansöka om pass där. Man hänvisar också till att pass och resehandlingar är lätta att erhålla denna väg.
Majoriteten av de kurdiska flyktingar som finns i Sverige känner nu en stor oro över Migrationsverkets praxisändring. Dessa flyktingar tvingas nu kontakta samma regim som de har flytt ifrån och många av de kurdiska flyktingarna vägrar att ta kontakt med den irakiska regimens förlängda arm. Detta eftersom de i kontakter med den irakiska ambassaden riskerar att registreras och att deras anhöriga i Irak utsätts för repressalier.
Vänsterpartiet delar denna oro. Att kurdiska flyktingar tvingas ta kontakt med en regim som har förföljt och förtryckt dem är inte tillfredställande. Därför anser vi att regeringen i regleringsbrev till Migrationsverket bör uppmärksamma de risker som kurdiska flyktingar utsätts för i kontakter med den irakiska ambassaden angående upprättande av giltiga resehandlingar. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 19 oktober 2002 |
|
Ulla Hoffmann (v) |
|
Ingrid Burman (v) |
Lennart Gustavsson (v) |
Kalle Larsson (v) |
Elina Linna (v) |
Gunilla Wahlén (v) |