Motion till riksdagen
2002/03:Sf210
av Anna Grönlund och Tobias Krantz (fp)

Jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om föräldraförsäkringen.

Motivering

I maj 1994 antog riksdagen jämställdhetspropositionen ”Delad makt – delat ansvar” som Folkpartiet lade fram under jämställdhetsminister Bengt Westerberg. En av de viktigaste delarna i propositionen var den så kallade pappamånaden.

Syftet med pappamånaden var att uppmuntra fler män att ta ut föräldraledigheten och på så sätt skapa ett mer jämställt samhälle. Det har visat sig att då pappor stannar hemma ökar jämställdheten på hemmaplan. Att män och kvinnor tar gemensamt ansvar för hem och barn gör också, på lite längre sikt, att jämställdheten ökar även inom arbetslivet.

Pappamånaden har, delvis, gett ett önskat resultat. Allt fler pappor tar ut sin pappamånad och många nyblivna föräldrar väljer till och med att dela på föräldraledigheten. Men tyvärr går utvecklingen alltför långsamt. Vi menar att det nu är dags att ta nya krafttag för att uppmuntra fler föräldrar att dela på föräldraledigheten. Pappamånaden var ett bra instrument för detta 1994, men i dag finns det bättre lösningar för att uppnå en ökad jämställdhet.

Inför jämställdhetsbonus ...

Föräldrar som delar mer jämlikt på föräldraledigheten ska tjäna på det. För varje uttagen månad i föräldraförsäkringen som motsvaras av en månad som den andra föräldern tar ut utgår, med en införd jämställdhetsbonus, 90 procents ersättningsnivå i stället för 80 procents. Utöver detta skall arbetsgivare på vars arbetsplatser mäns uttag av föräldraledighet ökar erhålla rabatt på arbetsgivaravgiften. Det är en offensiv liberal jämställdhetspolitik utan pekpinnar.

… och avskaffa pappamånaden

Vi vill se fler morötter och färre piskor inom familjepolitiken. Föräldrar ska uppmuntras, men inte tvingas att dela lika på föräldraledigheten.

Stockholm den 11 oktober 2002

Anna Grönlund (fp)

Tobias Krantz (fp)