Motion till riksdagen
2002/03:Sf203
av Carl-Axel Johansson (m)

Rehabiliteringsförsäkring


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär hos regeringen att ett gemensamt regelverk för försäkringskassan och arbetsförmedlingen införs i enlighet med vad som i motionen anförs.

  2. Riksdagen begär hos regeringen att en rehabiliteringsförsäkring skapas i enlighet med vad som i motionen anförs.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om försäkringskassans monopol avseende rehabilitering.

Motivering

De långa sjukskrivningarna ökar alltmer. Förutom ekonomiska konsekvenser ger det framför allt en bild av hur Sverige mår.

Sjukskrivning sker för att man inte klarar av sitt ordinarie arbete. Hos arbetsgivaren, stor eller liten, finns oftast begränsade möjligheter till andra arbetsuppgifter, varför omplaceringar ofta blir ett misslyckande. För att rehabiliteringen skall bli framgångsrik fordras därför också kunskap om arbetsmarknaden i stort. Då ökar förutsättningen att hitta andra lämpliga arbeten, som inte finns hos den ordinarie arbetsgivaren. Denna kompetens har inte försäkringskassan, men väl arbetsförmedlingen.

Samarbetet dem emellan förhindras dock många gånger av olika regelverk, så att t.ex. arbetsförmedlingen inte har ansvar så länge sjukskrivning pågår, än mindre om sjukbidrag beviljats. Då står man inte till arbetsmarknadens förfogande.

Mot denna bakgrund föreslår jag att försäkringskassan och arbetsförmedlingen får ett gemensamt regelverk som kompletterar varandras kompetenser. Sjukpenning och arbetslöshetsersättning borde utformas till en rehabiliteringsförsäkring och omfatta insatser som behövs för att återgång till arbete skall kunna ske, oavsett om arbetshindret utgörs av sjukdom eller annan icke medicinsk orsak.

Sjukförsäkrings-, arbetsmarknads- och arbetsskadeavgiften i arbetsgivaravgifterna föreslås slås samman till en enda rehabiliteringsavgift och utgöra grunden för en rehabiliteringsförsäkring.

På sikt borde även försäkringskassornas monopol på rehabilitering upphöra och andra konkurrerande rehabiliteringskassor kunna få ansvar för rehabilitering. Detta skulle ge ökad mångfald inom rehabiliteringen, vilket skulle innebära en positiv utveckling.

Stockholm den 7 oktober 2002

Carl-Axel Johansson (m)