Motion till riksdagen
2002/03:N383
av Siw Wittgren-Ahl och Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

Certifieringssystem för företagare


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utarbeta ett certifieringssystem för företagare.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ta fram en utbildningsplan för att stödja ett sådant certifieringssystem.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i samverkan med arbetsmarknadens parter och Kommunförbundet lägga fram förslag till hur en sådan utbildning skall kunna erbjudas och finansieras i samtliga kommuner.

Motivering

Vi blir idag allt oftare påminda om att arbetsgivare saknar relevant kunskap om gällande lagar och föreskrifter i arbetslivet och på arbetsmarknaden. Ett exempel är uppsägningsförfaranden som strider mot lagen om anställningsskydd, LAS, och brott mot såväl informations- som förhandlingsplikt enligt MBL. Många är okunniga om arbetsmiljölagens krav att arbetsgivaransvaret innebär att man skall vidta alla åtgärder för att förebygga olycksfall och ohälsa i arbetet, och även om de föreskrifter från Arbetsmiljöinspektionen som gäller för det område där man är verksam. Kunskaper saknas också ofta om arbetsskadeförsäkringen och vilka skyldigheter att anmäla, medverka vid utredning m.m. som denna medför för arbetsgivaren.

Det finns flera orsaker till att problemen med okunnighet hos arbetsgivarna vuxit under senare år. Dels får vi ett ökande antal utländska arbetsgivare på svensk arbetsmarknad, dels växer servicesektorn, som domineras av små företag där obetydliga kapitalinsatser krävs för att starta egen verksamhet, samtidigt som personalpolitisk kompetens saknas. Att okunniga arbetsgivare bryter mot regelverken i arbetslivet leder till att konkurrensneutraliteten på marknaden sätts ur spel. Att motverka detta är alltså ett gemensamt intresse för såväl anställda som seriösa arbetsgivare.

Mot denna bakgrund finns det ett behov av att förstärka arbetsgivarnas incitament att skaffa sig relevanta kunskaper. Ett sätt att göra detta är att utarbeta ett certifieringssystem, där företag ges möjlighet att kvalitetssäkras på detta område. För att ytterligare understödja en utveckling i positiv riktning, särskilt bland de mindre företagen och utländska arbetsgivare, vore det önskvärt att samhället kunde skapa en riktad utbildning på området. Den kan exempelvis erbjudas i samband med de rådgivningscentraler/nyföretagscentrum som finns i många kommuner, eller i samband med utländska företagsköp och etableringar. Såväl arbetsgivarorganisationer som fackliga organisationer bör ges en betydande roll såväl i planering som i genomförande av utbildningen. Branschanpassning är viktig. Utbildningen bör utmynna i någon form av kompetensbevis som visar att man tillgodogjort sig gällande lagar, regler och branschföreskrifter.

Stockholm den 17 oktober 2002

Siw Wittgren-Ahl (s)

Gunilla Carlsson (s) i Hisings Backa