Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökad samordning inom olika närliggande verksamhetsområden.
I regioner med vikande befolkningsunderlag är det ofta svårt att bibehålla den servicenivå som tidigare funnits. Det kan handla om allt från bensinstation på orten till tullverksamhet. Anledningen till detta är dels kostnadsnivån, dels bristen på kompetens. Vikande skatteunderlag ger svårigheter att finansiera service inom offentlig sektor och vikande kundunderlag ger små eller inga vinstmarginaler. För att öka förutsättningarna att behålla servicefunktioner i områden med litet eller vikande befolkningsunderlag, bör incitament skapas som gynnar så kostnadseffektiva lösningar som möjligt.
Ökad samordning inom olika närliggande verksamhetsområden innebär att det är möjligt att bedriva verksamheter även i glest befolkade områden. Sådana verksamhetsområden kan exempelvis vara tull, polis och kustbevakning. I Norrbotten finns det idag orter där tillgängligheten till polis är i det närmaste obefintlig. Det kan ta flera timmar innan polis finns på plats när det kommer ett larm.
På de orter där det fortfarande finns tullverksamhet borde tulltjänstemännen därför kunna utbildas till att få kompetens och rättighet att utföra vissa polisiära uppgifter. Redan idag har tulltjänstemän inom den nordligaste regionen kompetens och bemyndigande att utföra uppgifter inom fjällräddningen. Ett annat exempel är kustbevakningen som skulle kunna ges utökade befogenheter för att bevaka snöskotertrafik på samma grunder som man bevakar sjötrafiken.
En kombination av tjänster av detta slag skulle dels innebära ökad trygghet och säkerhet även för dem som bor i glesbygd, dels skulle det öka antalet arbetstillfällen på de mindre orterna. Regeringen bör därför skapa incitament för att öka samordningen inom olika verksamhetsområden.
I riksdagens beslut om ny regionalpolitik slås fast att en god tillgänglighet till grundläggande service i alla delar av landet är ett av delmålen för likvärdig välfärd. Därför har särskilda medel anslagits för att utveckla och testa nya servicelösningar på det kommersiella området. Inom offentlig service krävs det regeländringar för att ovan beskrivna kombinationstjänster kan bli möjliga. Inom andra områden, till exempel mellan olika kommunala förvaltningar, kan kombinationstjänster inrättas utan särskilda åtgärder. Här kräver samarbetet aktiv opinionsbildning för att traditionella gränser mellan verksamhetsområden ska kunna överskridas.
Stockholm den 23 oktober 2002 |
|
Kristina Zakrisson (s) |