Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om effekterna av om- och avregleringar.
För att varje arbetsmarknad ska utvecklas på ett bra sätt krävs vissa funktioner, varav tillgång till bra infrastruktur är avgörande. Avregleringarna i dessa har i regioner med stor arbetsmarknad ofta lett till lägre priser och bättre kvalitet. På orter med liten arbetsmarknad har effekten däremot varit den motsatta. Priserna har höjts och servicen har blivit sämre. Sådan utveckling är självklart oacceptabel.
Ett stort antal myndigheter, statliga verk, högskolor, kommuner med flera är på olika sätt involverade i arbetet med att skapa förutsättningar för regional och lokal utveckling och tillväxt. Utöver dessa centrala och regionala aktörer har många affärsverk och företag en avgörande betydelse för att skapa och vidmakthålla goda utvecklingsbetingelser. Hit hör exempelvis Posten AB, Telia AB och andra telekom- och bredbandsföretag, SAS AB, Luftfartsverket, Vägverket, SJ AB, banker och företag för produktion och distribution av el.
De senaste 10–15 åren har präglats av omfattande om- och avregleringar av t ex posten, telekommunikationer, flyg- och järnvägsbefordran, elleveranser, taxi, långväga busstrafik samt finansiella tjänster. Statens möjligheter att styra tillgången till exempelvis olika kommunikationstjänster har förändrats i och med om- och avregleringarna.
Hur dessa av- och omregleringar har påverkat utvecklingsförutsättningarna och villkoren för boende och företagande i den lokala miljön har ej utvärderats på ett systematiskt sätt med avseende på till exempel tillgänglighet, kvalitet och priser. Uppenbart är dock att den ökande konkurrensen inom till exempel tele- och postservice har inneburit att utrymmet för Posten och Telia, att ta andra hänsyn än rent affärsmässiga, är borta. Därför behövs det en översyn av om- och avregleringarnas effekter på ”stora” och ”små” arbetsmarknader.
Det finns utredningar som ambitiöst kartlagt problem och behov i glesbygden. Det finns också ett problemorienterat regeringskansli, ambitiösa kommuner och statliga myndigheter som har idéer och visioner om hur glesbygden ska leva och utvecklas. Det vi däremot saknar är en sammanställning av olika utredningar och utvärderingar samt analyser av vilka effekter om- och avregleringar haft. Det behövs också förslag på åtgärder för att kunna motverka de negativa effekterna.
Stockholm den 18 oktober 2002 |
|
Ann-Kristine Johansson (s) |
|
Carin Lundberg (s) |
Hans Stenberg (s) |
Per Erik Granström (s) |
Berit Andnor (s) |
Raimo Pärssinen (s) |
Kristina Zakrisson (s) |