Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om intensifiering av Simplexarbetet.
Riksdagen begär att regeringen återkommer i regeringsskrivelse år 2004 med en redovisning i kvantitativa termer om hur arbetet med ett minskande av regelverket för framför allt de små företagen lyckats.
Småföretag är viktiga för produktionen av varor och tjänster. I Sverige definieras företag med upp till 49 anställda som småföretag. Hela 70 procent av det totala antalet företag, exklusive jord- och skogsbruk samt fiske, utgjordes år 1997 av enmansföretag. Cirka 95 procent av företagen har mindre än 10 anställda och familjeföretagen dominerar.
Det åvilar i princip även det lilla företaget att leva upp till lagar och regler som också gäller det stora företaget. Skillnaden är att det lilla företaget inte har resurser eller kunskap att klara detta lika enkelt som storföretagen. Regler och lagar behövs för att t.ex. nå miljömål och i arbetsrättsliga frågor. Det är däremot viktigt att få bort regler och lagar som inte är till nytta för vare sig företag eller samhälle.
Det finns en särskild Simplexgrupp på Näringsdepartementet. Denna grupp arbetar med att granska alla nya lagar och regler så att de ej i onödan ska försvåra för småföretag. Alla statliga myndigheter och verk är dessutom skyldiga att årligen rapportera hur man arbetar med att förenkla regelverk som berör företagsamheten. Simplexgruppen jobbar även med att granska gamla regler för att ta ett helhetsgrepp om regelkrånglet. Det arbete som påbörjats med att ta ett helhetsgrepp om regelkrånglet är mycket bra, men det måste intensifieras.
Den Simplexgrupp som finns på Näringsdepartementet har utvärderats av Näringslivets nämnd för regelgranskning (NNR) i juni 2002. Denna rapport visar på framsteg, men framför allt på behovet av fortsatt förbättring av regelförenklingsarbetet.
Simplexgruppens arbete måste bli mer offensivt. Förutom att förhindra nytt onödigt krångel för småföretagen, måste arbetet med att se över redan existerande regelverk intensifieras. Konsekvenserna för småföretagen måste värderas och redovisas redan när nya lagar och förslag, som berör företagen, utreds.
För att förenklingsarbetet ska bli mera effektivt måste respektive departement och myndigheter ges ett ännu tydligare ansvar för regelförenklingsarbetet. Av stor vikt är också att det utvecklas metoder för att kvantitativt kunna mäta den administrativa bördan för småföretagen. Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS, har fått i uppdrag att ta fram sådana mätmetoder. Det är av stor vikt att detta arbete genomförs omgående. Ett samlat handlingsprogram bör tas fram som visar hur målet ett mindre byråkratiskt näringsliv ska nås.
I regeringens första skrivelse om regelförenklingsarbetet från maj 2000 (skrivelse 1999/2000:148) angavs målet att inom en treårsperiod tydligt minska regelverkens administrativa börda för småföretagen.
Stockholm den 23 oktober 2002 |
|
Marie Granlund (s) |
Lennart Beijer (v) |