Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om naturgasens roll i det framtida energisystemet.
Det finns ett växande elbehov i Sverige och Norden. Mellan åren 1995 och 2000 var ökningstakten omkring 1,5 procent årligen. Produktionen av el i Norden har samtidigt endast ökat med 0,1 procent per år. Resultatet är att Sverige precis som sina nordiska grannar får förlita sig till kolkraft på marginalen. Den nyligen utgivna rapporten ”Marginal elproduktion och CO2-utsläpp i Sverige” från Statens energimyndighet (2002) visar att beroendet av kolkraften väntas bestå, om ingenting görs. Detta är varken långsiktigt hållbart eller miljömässigt acceptabelt.
Ur skånsk synvinkel är situationen särskilt irriterande, eftersom landskapet ligger nära utsläppskällorna i de kolkraftverk som delvis försörjer elmarknaden. Dessutom behöver just Skåne förstärka sin egen elförsörjning eftersom det finns risk för effektbrist i extrema lägen.
I naturgasen finns ett ekonomiskt och miljömässigt alternativ till kolkraft. Detta alternativ är alltmer etablerat i södra Sverige med Malmö i spetsen. Naturgasen har på kort tid kommit att utgöra omkring 20 procent av energiförsörjningen i de delar av södra Sverige där naturgasnätet är utbyggt. I kraftvärmen har naturgas en mycket viktig roll att fylla genom dess miljöfördelar men framför allt då naturgas ger ett betydligt högre elutbyte än andra tänkbara bränslen, exempelvis avfall och biobränslen. Sverige som är ett föregångsland på fjärrvärmeområdet har här en stor, outnyttjad potential för kraftvärmeproduktion. Faktum är att Sveriges åtagande i Kyotoavtalet på egen hand skulle lösas av en storsatsning på naturgasbaserad kraftvärme som ersätter kolkraft på elmarknaden.
Kan och bör Sverige förlita sig på att övriga Europas smutsiga elproduktion blir självsanerande? Svaret är självfallet nej. Sverige måste genomföra egna investeringar i ren och effektiv elproduktion som tryggar vår tillgång till el på för näringslivet konkurrenskraftiga villkor.
Naturgas ger inte bara möjlighet till en miljömässigt och ekonomiskt fördelaktig elproduktion. En utbyggnad av naturgasförsörjningen innebär också en tryggare försörjningssituation på hela energiområdet. Fler naturgasledningar från utlandet skulle göra Sverige mindre sårbart vid situationer med exempelvis brist på olja eller extrema pristoppar på olja.
Mot ovanstående bakgrund är det viktigt att riksdagen tillkännager att naturgas har en viktig roll i det framtida svenska elsystemet. Som komplement till andra energislag kan naturgas bidra med miljöförbättringar, konkurrenskraftig elproduktion och ökad försörjningstrygghet vid kriser
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Ronny Olander (s) |
Christin Nilsson (s) |