Motion till riksdagen
2002/03:N354
av Ronny Olander m.fl. (s)

Miljöfördelar med naturgas i södra Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om miljöfördelar med ett utbyggt naturgasnät.

Motivering

I 17 år har sydvästra Sverige haft tillgång till och använt naturgas. Internationellt sett är naturgas en betydelsefull energikälla som idag står för drygt 20 procent av EU:s energianvändning.

I de snart 30 svenska kommuner på syd- och västkusten som idag använder naturgas ligger förbrukningen på internationell nivå. Det är ett tecken på naturgasens möjligheter. I både Malmö och Göteborg är naturgas ett viktigt och uppskattat bränsle inom alla sektorer.

Utvärderingen av naturgasanvändningen i Malmö och Göteborg visar att användningen i betydande omfattning bidragit till att reducera såväl energianvändningen som utsläppsmängderna av olika föroreningar i de båda regionerna. Bland annat har en introduktion av naturgas i trafiksektorn i de båda städerna bidragit till miljöfördelar. I Malmö drivs nu alla innerstadsbussar med naturgas istället för diesel, vilket minskat utsläppen.

Sedan naturgasens introduktion har kolanvändningen i Malmö minskat med 76 procent och användningen av tyngre eldningsoljor med över 90 procent, enligt en utvärdering som gjordes år 2000. Motsvarande utveckling har även skett i Göteborg. Detta har i sin tur reducerat utsläppsmängderna av koldioxid, kväveoxider, svavel, tungmetaller och stoft. Ett intressant konstaterande är också att användningen av träbränsle, avfall och biogas har ökat sedan naturgasen introducerades. Slutsatsen är att naturgas ersätter olja och kol.

Energipolitiken bör formuleras så att den öppnar för vidgad användning av naturgas i Sverige, där naturgasen kan leda till fördelar. Energipolitiken måste ge utrymme för en mångfald av bränslen. Det kräver att staten har en ännu mera positiv syn på att fler kommuner än i dag ges möjlighet att använda naturgas.

Stockholm den 18 oktober 2002

Ronny Olander (s)

Majléne Westerlund Panke (s)

Hillevi Larsson (s)

Rolf Lindén (s)

Anders Karlsson (s)

Christin Nilsson (s)

Claes-Göran Brandin (s)