Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om mätning och debitering av el.
Idag debiteras de flesta elförbrukare för sin uppskattade förbrukning av el. Det sker alltså en preliminär debitering. En exakt uppgift om elförbrukningen får i normalfallet konsumenterna bara en gång per år i samband med att elmätaren avläses. Efter denna årliga avläsning sker en korrigering av eventuella avvikelser mot den preliminära debiteringen. Bara en gång per år vet därför konsumenterna exakt hur mycket el de använt och vad kostnaden är. Den tekniska utvecklingen på det här området har gått framåt, och det finns idag system för till exempel fjärravläsning som gör det möjligt för kunderna att i efterhand faktureras för faktisk förbrukning. I dag finns det cirka
50 000–100 000 elanvändare som har fått möjlighet att debiteras efter sin faktiska förbrukning. Men eftersom det totalt finns cirka 5 miljoner elanvändare i Sverige är det fortfarande bara en bråkdel som har förutsättningar att debiteras på detta mer korrekta och energibesparande sätt.
Vi bör använda de goda erfarenheter som finns idag av till exempel fjärravläsning för att kunna åstadkomma en debitering efter den faktiska förbrukningen i stället för det bakvända systemet med preliminär debitering som finns idag. Energimyndigheten har på regeringens uppdrag utrett frågan om mätperiodens längd under en längre tid. Denna utredning presenterade sin slutrapport i maj 2002 och slutsatserna är mycket glädjande, sett såväl från ett konsument- som energibesparingsperspektiv. Energimyndigheten föreslår att den nu gällande nivån för krav på timmätning skall sänkas samt att nätbolagen, senast den 1 juli 2006, skall börja läsa av elförbrukningen hos landets övriga förbrukare av mer än 8 000 kWh/år månadsvis (cirka 1,5 miljoner). Den stora andelen mindre förbrukare (cirka 3,5 miljoner) skall enligt förslaget få månadsvis avläsning senast den 1 juli 2009.
Den föreslagna reformen skulle innebära att preliminärdebiteringen kan upphöra helt. Dessutom, visar Energimyndighetens utredning, får vi på köpet en energibesparing på 1–3 procent och minskat krångel vid elleverantörsbyten. Det har diskuterats huruvida det nya systemet skall gälla alla eller bara den knappa tredjedel av elanvändarna som förbrukar över 8 000 kWh/år. Energimyndigheten vill att systemet skall omfatta alla, så att alla kunder får begripliga fakturor som uppmanar till energibesparing. I en intervju med nyhetsbyrån Powernews.org den 14 oktober 2002 konstaterar en sakkunnig på myndigheten att problemen i samband med leverantörsbyten skulle kvarstå om bara en del av elkunderna får månadsvis avläsning: ”Då får man ju ha parallella system, där de stora förbrukarna avläses varje månad, medan de flesta elkunderna hanteras på ett annat sätt. Det blir som en kedja och den är ju aldrig starkare än den svagaste länken.” Energimyndighetens föreslagna tidtabell, med månadsavläsning för samtliga elkunder senast den 1juli 2009, förutsätter att ett beslut i frågan tas senast under våren 2003. Därför bör regeringen så snart som möjligt återkomma till riksdagen med ett lagförslag, i enlighet med Energimyndighetens utredningsförslag.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Helena Zakariasén (s) |
Ann-Kristine Johansson (s) |