Motion till riksdagen
2002/03:N338
av Lennart Klockare och Lars U Granberg (s)

Vindkraft


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vindkraft.

Motivering

Omställningen av energisystemet till förnybar energiproduktion utgör ett av de viktigaste leden i energi- och klimatpolitiken. Sverige har mycket goda förutsättningar, bland annat genom den stora andelen reglerbar vattenkraft, för att genomföra en kraftig utbyggnad av såväl vindkraft som bioenergi under de närmaste åren. En offensiv satsning på förnybara energikällor skulle dessutom skapa möjligheter för svensk industri att bli världsledande inom energi- och miljöteknologi, vilket på sikt skulle skapa arbetstillfällen och exportinkomster. Energi, miljö och ekonomi går i detta fall hand i hand.

EU har i september 2001 antagit direktiv om riktvärden för förnybar energiproduktion. I direktiven anges riktvärdena för varje medlemsland. För Sveriges del innebär riktvärdena en ökning från 49 procent 1997 till 60 procent 2010. Det finns dock anledning till viss oro över om Sverige kommer att uppnå de angivna riktvärdena.

Regeringen avser enligt proposition 2001/02:43, som antogs av riksdagen i juni 2002, att verka för en ökning av produktionen av förnybar energi genom att införa gröna certifikat. Att byta ut fossil bränsle mot bioenergi i befintliga anläggningar är ett mycket viktigt led i att minska utsläppen av växthusgaser. Men för att klara energi- och miljömålen måste också ny produktion av förnybar el tillföras systemet. Stödet till den förnybara energin måste därför utformas så att utbyggnad av nya anläggningar för såväl vindkraft som solenergi och bioenergi kan ske parallellt med bränslebyte i befintliga kraftverk.

Vindkraften kan ge det energitillskott på 10 TWh som satts som mål. Den rådande situationen, med bland annat låga nivåer i vattenmagasin, visar på vikten av att inte fördröja en nyetablering av elproduktionsanläggningar. Vindkraften är idag en energikälla som såväl tekniskt som kommersiellt tillhör de mogna produkterna. Tillväxten globalt är ca 35 procent årligen. Genom att ge de rätta förutsättningarna kan vi i Sverige snabbt bygga ut vindkraften för att producera 10 TWh eller ca 7 procent av vår elförbrukning. Detta kan ske på det idag mest miljövänliga sättet, med korta ledtider. I vindkraften finns reversibilitet. Efter att vindkraftverk tjänat ut kan de monteras ner utan att efterlämna ett negativt arv till kommande generationer.

Stockholm den 23 oktober 2002

Lennart Klockare (s)

Lars U Granberg (s)