Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bristerna i konkurrensen på fjärrvärmemarknaden.
Fjärrvärme är i dag den vanligaste uppvärmningsformen och av den totala uppvärmningen står fjärrvärmen för ungefär 40 procent. Det är positivt eftersom fjärrvärme har förutsättningar att vara både miljövänlig och förhållandevis billig.
Dessvärre har de fastighetsägare som en gång valt fjärrvärme därefter i realiteten inget val, eftersom producenterna i princip har monopol på leveranserna. Fjärrvärmekunderna har i dag inga möjligheter att påverka prissättningen.
Eftersom konkurrensen har skärpts avsevärt avseende elproduktion har energibolagens intresse för att köpa och integrera fjärrverksamheter, där prissättningen är fri och konkurrens närmast obefintlig, ökat markant. Fjärrvärmen har utvecklats till ett sätt att genomföra så kallad korssubventionering, det vill säga att fördela kostnaderna mellan en hårt konkurrensutsatt del och en del där företaget själv i princip kan sätta priserna.
Flera undersökningar visar att energibolagen utnyttjar sin monopolställning. Stora prisskillnader förekommer, ända upp till 100 procent. I den så kallade Nils Holgerssonundersökningen framkommer att under 2001 har hela elva leverantörer höjt sina taxor för fjärrvärme med mer än tio procent. Inflationen ligger på cirka två procent.
Bristerna i konkurrensen på fjärrvärmemarknaden måste omedelbart åtgärdas. På sikt är det angeläget att försöka öppna fjärrvärmenäten för konkurrens.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Peter Danielsson (m) |