Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att låta utreda förutsättningarna för återbäring från vattenkraften.
Frågan om återbäring från vattenkraften har diskuterats under lång tid.
Klart är att förutsättningarna för de regioner i vilka det produceras vattenkraft kraftigt har förändrats jämfört med den tid då utbyggnader gjordes.
Antalet arbetstillfällen vid kraftverken är starkt reducerade och koncentrerade till några få platser.
Berörda kommuner och regioner hindras i att utveckla ett antal näringsgrenar som turism, skogsbruk, jakt, fiske och renskötsel.
Värdet av orörd natur har kraftigt ökat sedan utbyggnadstiden.
Mot den bakgrunden är det högst rimligt att berörda kommuner och regioner får ersättning för den miljöpåverkan utbyggnaden medfört!
Vad är då unikt jämfört med andra intrång i naturen?
a) Miljöskadorna har i många fall blivit betydligt större än vad som förmodades och ersattes vid utbyggnaden.
b) Det är idag väsentligt färre jobb på vattenkraftstationer och lokala driftkontor än vad som var fallet fram till 80-talet. Jobben var grunden för utbyggnadsavtalen med kommunerna.
c) Under den stora utbyggnadsepoken fick kommunerna behålla skatt på anläggningarna. Så är ej fallet idag.
d) De flesta kraftverken ligger i glesbygdskommuner med stor utflyttning och därmed sjunkande skattekraft och statsbidrag.
I Norge har Stortinget slagit fast att vattenkraften är en ”nationell resurs med stark lokal tillhörighet”. Utifrån denna värdegrund råder enighet över alla partigränser i Norge om att vattenkraftskommunerna där har rätt till återbäring. Totalt erhåller de norska vattenkraftskommunerna cirka 3 miljarder norska kronor per år i återbäring från vattenkraften, varav cirka 1,7 miljarder norska kronor avräknas i skatteutjämningssystemet. Återbäringen sker i form av naturresursskatt, egendomsskatt, koncessionsavgifter och koncessionskraft.
Förslag:
En parlamentarisk utredning bör därför tillsättas med uppgift att studera förutsättningarna att forma en återbäringsmodell med stabila och förutsägbara intäkter till berörda vattenkraftskommuner och -regioner.
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Håkan Larsson (c) |
|
Runar Patriksson (fp) |
Lars Lindén (kd) |
Camilla Sköld Jansson (v) |
Ingegerd Saarinen (mp) |