Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utlokalisering av statlig verksamhet till mindre kommuner.
Den statliga sysselsättningen är i dag till övervägande del koncentrerad till Stockholmsregionen. Trots upprepade uttalanden från riksdagen om att tillkommande statliga verk och myndigheter bör placeras utanför huvudstadsregionen har centraliseringen dit ändå fortsatt.
Det är nu hög tid att göra en genomgång av den statliga verksamheten för att se vilka verk, bolag och myndigheter som – helt eller delvis – kan utlokaliseras från Stockholm till övriga delar av landet. För en utlokalisering talar många starka skäl. I Stockholm minskar exploateringstrycket och trängseln, attraktiva lokaler frigörs och hyreskostnaderna för staten minskar. Ute i olika regioner bidrar utflyttningen av kvalificerade tjänster till höjd utbildningsnivå, ökad skattekraft, stärkt efterfrågan på service och därmed till en positiv utveckling och tillväxt.
Centerpartiet förespråkar en utflyttning av statlig verksamhet motsvarande 50 000 årsarbetstillfällen de närmaste åren. Det är en bra och realistisk målsättning. I den här motionen vill vi särskilt framhålla att denna utflyttning inte enbart bör inriktas på större regionala centra, utan även till landets många mindre kommuner.
I somras tillskrev de mindre kommunernas samarbetsorganisation SmåKom, genom ordföranden Anders Agnemar, statsminister Göran Persson och föreslog att den nyinrättade Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen ska lokaliseras till en av landets över 100 små kommuner. Som lämpliga kommuner exemplifierade Agnemar med Högsby och Bengtsfors i Götaland, Vansbro i Svealand och Pajala i Norrland. ”För samtliga dessa orter talar att de har stor erfarenhet av både arbetslöshet, strukturomvandling och ett aktivt arbete för att utveckla en ny och mindre sårbar arbetsmarknad”, skrev SmåKom-ordföranden.
Gammalt slentriantänkande när det gäller lokaliseringen av statliga arbetstillfällen måste brytas. Till den regionala utvecklingspolitiken hör även att någorlunda rättvist fördela den statliga sysselsättningen mellan regioner och orter. Den reflexmässiga placeringen av nya verk och myndigheter till Stockholm måste brytas en gång för alla. Regeringen har ansvar för hela landets utveckling även på det här området. Genom de positiva uttalanden om utlokalisering som den ansvariga ministern Ulrica Messing gjorde i valrörelsen borde det nu finnas ett starkt stöd för detta i riksdagen.
En omfattande utlokalisering av statlig verksamhet från Stockholmsregionen bör därför nu inledas. Vid denna utlokalisering bör inte enbart de större regionala städerna utan även de mindre kommunerna komma i fråga. Det finns säkerligen statlig verksamhet som lika väl kan lokaliseras till Strömsund, Krokom, Ragunda och Härjedalen eller till Bollnäs, Söderhamn, Ljusdal och Hudiksvall som till Östersund och Gävle.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Håkan Larsson (c) |
Sven Bergström (c) |