Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om insatser för att utveckla Gotland.
För första gången på sex år ökade Gotlands befolkning år 2001. Likaså ökade antalet arbetstillfällen. Men bilden fördystras i hög grad av framför allt de stora varsel som Flextronics har tillkännagett. De prognoser som har gjorts över befolkningsutvecklingen landar i huvudalternativet på en befolkning om 56 000 år 2010 och med en ogynnsam åldersstruktur.
Det är alltså uppenbart att det behövs aktiva insatser om Gotland ska få en långsiktigt positiv utveckling. En grundförutsättning för att lyckas är givetvis att ta till vara det engagemang och den skaparkraft som finns hos gotlänningarna. Men det måste ske i kombination med statligt stöd och stimulans. Vi ska här peka på ett antal angelägna områden.
Kommunikationerna till och från Gotland har en helt avgörande betydelse för en positiv utveckling. Fraktkostnaderna för godstrafiken måste äntligen ges en långsiktig och stabil lösning.
Högskolan har fått en mycket viktig roll på Gotland. Det är angeläget att den stärks ytterligare, inte minst för att öka kompetensen hos befintliga företag och stimulera framväxten av nya.
Ett exempel på hur högskolan kan utvecklas är förslaget att knyta ett nationellt centrum för vindkraftsinformation till högskolan.
Gotland har ganska lite tillverkningsindustri. De stora neddragningarna vid Flextronics visar hur sårbar en ort eller region blir när den domineras av ett stort företag. Småföretagsamheten behöver stödjas. Industriella utvecklingscentrum, IUC, kan vara den resurs som tar till vara en speciell kompetens på en ort och som medverkar till forskning och utveckling inom nya och befintliga företag.
I det här sammanhanget kan inte nog understrykas vikten av kapitalförsörjning. Speciellt för små och medelstora företag är det angeläget att möjligheterna förbättras i det avseendet.
Jordbruk, trädgårdsnäring och fiske är viktiga näringar på Gotland. Att utveckla Gotlands Livsmedelsinstitut ytterligare är en viktig åtgärd. När det gäller fisket är det viktigt både för näringen som sådan och för turismen. Det är angeläget att långsiktigt trygga näringen genom förbättringar av Östersjöns miljö och genom åtgärder mot ett alltför stort uttag av fisk. Vi ställer oss dock tveksamma till ett ensidigt svenskt stopp för torskfiske.
Gotland har mycket som redan idag attraherar både svenska och utländska besökare. Det gäller både natur och kultur. Men möjligheterna tas inte till vara i tillräcklig utsträckning. Det gäller bland annat det som kallas upplevelseturism. Mycket hänger naturligtvis på gotlänningarna själva om de här möjligheterna ska kunna tas till vara. Men utan tvivel behövs också insatser på nationell nivå för att stärka Sverige som turistland.
Gotland har ett strategiskt läge när det gäller samarbete mellan länderna runt Östersjön. Detta samarbete kommer att bli allt viktigare i framtiden. Vi förutsätter att Gotland kommer att få en fortsatt viktig roll i det sammanhanget.
Gotland har genom sitt ö-läge större kostnader för sjukvården. Både inkomst- och kostnadsutjämningen ger Gotland betydande inkomster. Men det är angeläget att hänsyn också tas till en ö-faktor för sjukvården i utjämningssystemet.
Avslutningsvis: Gotland har goda utvecklingsmöjligheter, men det krävs statliga insatser för att de ska kunna förverkligas. Vi har pekat på ett antal angelägna åtgärder. En möjlighet som också bör övervägas är att Gotland blir ett temporärt stödområde. Det skulle bland annat innebära sänkning av arbetsgivaravgiften och att det blir lättare att använda regionala utvecklings- och strukturfondsmedel.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Lilian Virgin (s) |
Christer Engelhardt (s) |