Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att utveckla träförädlingen så nära råvaran som möjligt.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att satsa på trädesign i Västernorrlands och Jämtlands län.
Ett nationellt handlingsprogram för vidareförädling av trä har antagits av riksdagen. Det är ett viktigt beslut för att stärka den svenska träindustrins konkurrenskraft. I dag säljer vi en stor del av vår träråvara obearbetad. Vi bör i ökad utsträckning kunna förädla träråvaran själva och sälja färdiga produkter. Helst bör vi förädla råvaran så nära växtplatsen som möjligt för att minimera miljöskadliga transporter. Med ökad förädling av råvaran i Sverige skapas också många nya, välkomna arbetstillfällen.
Runt om i världen finns ett stort positivt intresse för trä, som med rätta upplevs som ett naturligt, miljövänligt och vackert material. Därför gäller det att utveckla träets olika användningsområden. Sågverken har kommit en bit på väg, men det gäller att även skapa en stark länk mellan skogsnäringen och marknadens växande krav på träprodukter. Därför är det utmärkt att riksdagen har beslutat att ta fram ett handlingsprogram för vidareförädling av trä.
Tidigare hade vi förbud i landet mot att använda trä som byggnadsmaterial i hus som var högre än två våningar. Det var följden av alla stadsbränder för mer än hundra år sedan. Det har lett till att vi tänker på småhus när vi talar om trähus. Förbudet upphävdes dock 1994, varför det nu gäller att börja tänka om och i ökad utsträckning börja använda trä även vid större byggnationer i stället för stål och betong.
För att popularisera trä som material behöver trädesign stärkas. Naturligast är att trädesign utvecklas i nära anslutning till de regioner där råvaran finns. Därför bör en satsning göras i Norrland. Det kan leda till en ökad förädlingsindustri, som kan skapa många arbetstillfällen – exempelvis i Västernorrlands och Jämtland län, som under ett kvarts sekel har förlorat arbetstillfällen trots stora naturrikedomar.
Det bör vara en uppgift för alla parter med intresse av att utveckla skogsbranschen att medverka till en kraftsamling för att få fart på arbetet med vidareförädling av Sveriges gröna guld. En sådan kraftfull satsning har alla förutsättningar att bli ett lyft ekonomiskt för sysselsättningen i skogslänen.
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Birgitta Sellén (c) |
Håkan Larsson (c) |