Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om betydelsen av förändrade lagar för att underlätta för företagande.
En av framtidens viktigaste frågor är hur vi skall få fler företag och fler jobb. Det är företagande och människor i arbete som betalar den välfärd som vi är så beroende av.
Statistiken när det gäller nybildade aktiebolag är skrämmande och alarmerande. År 2000 startades i hela Sverige 10 656 nya aktiebolag under första halvåret. I år är siffran mycket lägre: 8 351. Det är en minskning med över 21 procent av nyföretagandet. Men när man ser hur många av dagens företag behandlas, av lagar och regler och av såväl statliga som kommunala myndigheter, känns det även befogat att fråga sig hur så många ändå fortsätter sitt företagande.
I Karlskoga polisanmäldes Kedjeåsens fiskodling när företaget byggde ett reningsverk för att skapa bättre miljö för fisken. Det blev även polisanmält när det satte i större nätkassar för fiskarna så att dessa skulle få större utrymme och bli friskare och finare. Trots att fiskodlingen höll sig inom tillståndets ram, både vad gäller producerad mängd och antalet nätkassar, polisanmälde miljönämnden för brott mot miljöbalken. Skälet man anförde var att varje liten ändring av anläggningen måste prövas av myndigheten och kräva ett nytt tillstånd. I dag väntar fiskodlingen sedan tre år på behandlingen av ansökan om nytt tillstånd. Det är fullkomligt orimligt med en lag som dels motverkar stegvisa miljöförbättringar, dels ger så långa handläggningstider att etableringar och utökningar aldrig blir av. Miljöbalken måste förenklas och anpassas till verkligheten och till de små företagen.
Biobränslebutiken i Degerfors är ett litet välskött företag som tillverkar och levererar ved och annat biobränsle. Det startade 1993 och har fått stöd från länsstyrelsen för sin verksamhet. Det har haft flera kontakter med myndigheterna i Degerfors som tidigare inte haft något att invända mot verksamheten. Sedan något år vill nu kommunen att företaget flyttar p.g.a. buller. Men kommunen vägrar dels att tala om vilka bullernivåer företaget ska uppnå för att inte störa, dels att ge företaget tid att anpassa verksamheten. Kommunen har inte ens kunnat erbjuda ny plats och bryter till och med mot plan- och bygglagen i sin iver att slå ihjäl företaget.
Grythyttan vin i Hällefors är ett företag som tillverkar vin av hjortron. Det drivs av duktiga entreprenörer som har hittat en spännande nisch, utnyttjar svenska råvaror och gör en gott vin. Det skulle kunna sälja betydligt mer om det blev tillåtet att sälja vinet vid fabriken, som det är möjligt att göra i resten av världen. Det skulle även kunna ta emot tusentals betalande turister om det kunde erbjuda provsmakning. Men för att få servera tre cl vin måste det ha serveringstillstånd och för att få ett permanent sådant måste företaget bygga restaurangkök och börja servera mat. Det måste dessutom åka till systemet i Hällefors för att köpa de flaskor, av sitt eget vin, som skall serveras. Systembolaget, däremot, får erbjuda provsmakning av hjortronvinet utan att ha tillgång till restaurangkök eller matservering.
En avbytare i Åtorp ville ta över och driva verksamheten i egen regi när Lantbrukets avbytartjänst lades ner. Hon hade nöjda bönder som ville fortsätta att nyttja hennes kunnande och erfarenhet. Men för att starta som egen företagare krävs en F-skattsedel, vilket skattemyndigheten vägrade henne för avbyteriet. Motivet var att verksamheten inte var ”självständigt bedriven”. Men hon skulle få en F-skattsedel om hon började rödfärga lagårdar. Det hon var utbildad för och duktig på skulle hon inte få göra, men det gick bra att driva företag i något hon inte kunde och inte var utbildad för.
Kedjeåsens fiskodling skulle kunna förbättra verksamheten snabbare, Biobränslebutiken skulle kunna expandera och ge trygga jobb, Grythyttan vin skulle kunna bygga ut och ge fler jobb, fler kunde starta företag om ett antal politiska hinder tas bort och lagar och regler ändras.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Tomas Högström (m) |