Motion till riksdagen
2002/03:N260
av Ingegerd Saarinen m.fl. (mp)

Nationell satsning på miljödriven näringslivsutveckling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en nationell satsning på miljödriven näringslivsutveckling.

Motivering

Genom miljödriven näringslivsutveckling försöker man se miljösituationen som en utgångspunkt för nya lösningar och affärskoncept. Drivkrafterna är både miljörelaterade och kommersiella. OECD pekar tydligt ut miljöteknik som en av de viktigaste framtidsbranscherna med en förväntad tillväxttakt på 4 %/år. Trenden är positiv och visar ingen avmattning. De största marknaderna är Norden och övriga Västeuropa. Viktiga framtidsmarknader är Asien samt Central- och Östeuropa. Räknar man området miljöanpassade produkter och tjänster är potentialen ännu större. I Kalifornien börjar investerarna, efter det att luften gått ur IT-bubblan, att vända ögonen mot miljödriven affärsutveckling. Dow Jones släppte för några år sedan ett nytt aktieindex (Dow
Jones Sustainable Group Index) som visar att företag som arbetar aktivt med miljö och etik har bättre kursutveckling än övriga företag. För att minska resursförbrukningen 10 eller 20 gånger, som troligen är nödvändigt för att möta befolkningsutvecklingen och krav på välståndsutveckling för alla i världen, krävs starka drivkrafter i näringslivet.

Kompetensbasen i Sverige är erkänt hög och resursbasen stark samtidigt som den s k miljödrivna marknaden är starkt expansiv, på hemmaplan och internationellt. Brist på samordning och trögheter i systemet leder till stopp för idéers och innovationers väg genom den s k värdekedjan och ut på marknaden. Det kan konstateras att det utbud som finns inte synliggörs. Studier pekar på att ekonomisk tillväxt utan framtida negativ miljöpåverkan inte bara är en fråga om teknologi och ekonomi. Resurseffektiviteten kan enligt dessa studier ökas väsentligt genom ett mer strategiskt arbete där man metodiskt använder gränsöverskridande kompetenser. Framgångsfaktorn är i så fall förmågan att kunna organisera samarbetet mellan olika samhällsaktörer över alla gränser.

Behov av kraftsamling

För att ta tillvara den kraft som marknaden visar och styra den mot hållbarhet är det viktigt att en samlad strategi tas fram av det offentliga för att stödja utvecklingen. Myndigheter med ansvar för teknik och näringslivsutveckling bör få ökat ansvar att utveckla miljödriven näringslivsutveckling. Miljöforskningen bör i högre grad styras över från att studera miljöproblemen till att stödja utveckling av nya lösningar. Försvaret bör få en ny strategisk roll i utvecklingen av ny miljöanpassad teknik. Miljöledningsarbetet inom offentlig förvaltning behöver utvecklas och stödja utveckling av ny teknik. Offentliga investeringar bör utformas så att de stimulerar utveckling av ny miljölösningar. Åtgärderna måste samordnas så att de stödjer varandra. Genom en konsekvent och genomtänkt strategi kan Sverige ta ledningen på området och utveckla sitt näringsliv samtidigt som vi är med och bidrar till att avvärja de globala miljöhoten.

Det krävs dock handling för att Sverige inte skall tappa fart. Flera länder har nu höga ambitioner att utveckla näringslivet på miljöområdet. Storbritannien vill bli världsledande när det gäller koldioxidreducerande teknologi. Holland har under 90-talet satsat stort inom forskning och utbildning på miljöområdet med syfte att utveckla näringslivet. USA är framstående teknologiskt inom återvinning, främst av plaster. Sverige har gott rykte som ledande inom miljöområdet. Skall vi behålla detta rykte måste vi förnya oss och ta initiativet mot ett hållbart samhälle.

Enligt Överenskommelse mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet för mandatperioden 2002–2006 är den gemensamma politiken för Sverige byggd på övertygelsen att den ekologiska, sociala och ekonomiska dimensionen måste vävas samman för att skapa en uthållig utveckling som är bra för Sverige.

En viktig del i överenskommelsen är att inrätta ett nationellt centrum för miljödriven affärsutveckling och miljöteknikexport som ska arbeta för att öka synligheten och exporten av svenska produkter, systemkunnande och tjänster.

Det handlar om att göra insatser för att utveckla hela värdekedjan för att stärka svensk konkurrenskraft på den miljödrivna marknaden. Detta leder i sin tur till konkurrenskraft på exportmarknaden. Med konkurrenskraften, i form av innovationshöjd, nyhetsvärde, rationella lösningar etc, som grund ska vi göra insatser på exportområdet tillsammans med en rad aktiviteter på hemmaplan.

För att få en konsekvent och genomtänkt strategi är det viktigt att ett nationellt centrum för miljödriven affärsutveckling och miljöteknikexport får en bred förankring i näringslivet, bland myndigheter samt universitet och högskolor. De förslag som läggs i denna motion har avsikten att lägga grunden till ett centrum med bred bas och förankring. Kärnan skall vara samverkan för att utnyttja gränsöverskridande kunskaper och kompetenser.

En direkt satsning på miljöteknikexport bör vara en del av helheten och samverka med andra prioriterade områden i överenskommelsen så som t ex: klimatinvesteringsprogrammet, satsningar på att göra solceller kommersiellt gångbara, avveckling av bromerade flamskyddsmedel, en grön skatteväxling och åtgärder för konkurrenskraftiga villkor för förnybara drivmedel. En samverkan mellan olika parter är viktig för att skapa synergieffekter.

Nuvarande insatser

Miljöteknikdelegationens verksamhet upphörde i slutet av år 2000. Den strategi som i samband med upphörandet överlämnades till regeringen är tillsammans med bl a Nuteks erfarenheter från insatser inom miljödriven affärsutveckling viktiga utgångspunkter för nu aktuell satsning. På Nutek har gjorts och görs insatser som ligger i linje med och kan utgöra den kompetens- och erfarenhetsmässiga basen för en kraftsamling på miljödriven näringslivsutveckling: några exempel är: ”Miljödriven affärsutveckling” – ett utvecklingsprogram som stärker konkurrenskraften i små och medelstora företag, ”Baltic 21 Näringsliv” samt initiativet till en ”Nationell kraftsamling inom området klimateffektiv teknik”.

Regeringen meddelade 11 september 2002 fortsatt satsning, 7 miljoner SEK, på miljöteknikexport under 2003 via Exportrådet (programmet svensk miljöteknikexport). Erfarenheterna kring denna satsning bör vävas in i arbetet med kraftsamling för nationell satsning på miljödriven näringslivsutveckling.

Förslag för att starta en nationell kraftsamling

Det finns alltså ett behov av långsiktiga strategier, gränsöverskridande kompetensutnyttjande och av att tydliggöra möjligheterna med miljödriven näringslivsutveckling. För att göra detta behövs det formella samverkansaktörer som har i uppdrag att skapa mötes- och utvecklingsplatser för olika aktörer.

Nuteks är en tänkbar viktig part inom området. Vi anser att den samverkansroll som de själva har tagit i programskrivningen för ”Nationell kraftsamling inom området klimateffektiv teknik” kan bilda mönster för hur en samverkansroll för kraftsamlingar inom olika programområden bör se ut.

Vi föreslår därför att Nutek får uppgiften att ta fram en samlad strategi för miljödriven näringslivsutveckling och vara samverkanspart för nya kraftsamlingsprogram. En del av uppdraget skall vara att utforma arbetet i ett nationellt centrum för miljödriven affärsutveckling och miljöteknikexport. Anslag för den här verksamheten skall sedan långsiktigt säkerställas i kommande budgetar under mandatperioden.

Nutek som då får en central roll i den nationella kraftsamlingen bör för denna kraftsamling få en ledningsgrupp med bred representation från myndigheter, universitet och högskolor, näringslivet samt politiska representanter.

IEH, Statens institut för ekologisk hållbarhet, arbetar under Miljödepartementet och är en nationell samlingspunkt för kunskaper, forskningsrön, idéer och erfarenheter kring frågor om ekologisk hållbarhet. Institutets viktigaste uppgift är att stödja kommunerna i deras arbete med att utveckla och genomföra lokala investeringsprogram genom att underlätta kontakter mellan kommuner, forskare, näringsliv, organisationer och andra aktörer. IEH ska även inspirera och informera genom att sprida erfarenheter från redan genomförda investeringsprogram. Vi anser att IEH har goda förutsättningar att vara informationsspridare och nätverksbyggare av kunskaper och kompetenser inom området.

Vi föreslår att IEH får starta och driva informationsspridning och nätverksbygge kring miljödriven näringslivsutveckling i nära samarbete med nationella och regionala aktörer. IEH skall agera i när samverkan med Nutek. Verksamheten bör sedan långsiktigt säkerställas i kommande budgetar under mandatperioden.

För att få igång nya kraftsamlingar inom olika områden så behövs både befintliga medel hos olika myndigheter och aktörer men också nya medel som kan växlas upp med befintliga.

Vi föreslår därför att Vinnova och Nutek får medverka och starta nya programområden. Medlen ska specificeras till området ”miljödriven näringslivsutveckling”. Anslag för nya programarbeten skall sedan långsiktigt säkerställas i kommande budgetar under mandatperioden.

Stockholm den 21 oktober 2002

Ingegerd Saarinen (mp)

Claes Roxbergh (mp)

Mikael Johansson (mp)