Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka livskraften i Emådalsområdet.
Få anar den naturresurs och utvecklingspotential som finns i Emådalsområdet. Emån är en naturresurs som kan utnyttjas mer än vad som sker idag. Det är viktigt att det sker i samklang med miljön, att man brukar utan att förbruka. Vi föreslår i denna motion en rad åtgärder för att stärka och använda den samlande resurs och pulsåder som Emån skulle kunna utgöra för en stor del av sydöstra Sverige och det småländska höglandet. Med Emådalsområdet avser vi alla kommuner med anknytning till Emåns vattenavrinningsområde som kommunerna Mönsterås, Oskarshamn, Högsby, Hultsfred, Vetlanda, Eksjö, Nässjö och Vimmerby.
Flera stora projekt för att kartlägga natur och kultur i vid mening runt Emån har genomförts under senare år. Bland annat har EU stöttat liksom både länsstyrelser och kommuner i Emåns avrinningsområde. Projekt för att förbättra för fisketurism har genomförts och några pågår just nu. I detta sammanhang har även företag som finns utefter ån deltagit i finansieringen bland annat av laxtrappor. Det finns lokala bestånd av öring och annan fisk som är intressant för fritidsfiske.
Fisketurism är en form av verksamhet som kommit igång men för att göra trakterna mer attraktiva för turister behöver den kompletteras med andra sysselsättningar för att hela familjer ska lockas till denna del av Småland. Näringsliv och service är viktig. Kulturturism och vandringsleder är idéer som kan utvecklas. Det är också viktigt för en god regional utveckling att man kan få fler arbetstillfällen. Investeringar i form av infrastruktur behövs. Miljökonsekvensbeskrivningarna som påbörjats för att slutföra översvämningsprojektet måste fullföljas för att fortsätta utvecklingen. Staten får därför inte undandra sig sitt ansvar för kreditgivning och medfinansiering. Kommunikationerna behöver förbättras.
Ett samarbete över olika administrativa gränser är viktigt och att knyta allianser för att hävda områdets utvecklingspotential. Nya idéer och projekt kan uppstå om man ger människor tillfälle att mötas och diskutera gemensamma angelägenheter. Inte minst kan småföretag arbeta tillsammans för att stötta varandra och få ut mer av satsade informationspengar. Samhällets stöd kan här vara förenklade regler och att man uppmuntrar samarbete i nya konstellationer. Redan idag finns stor pendling mellan kommunerna och förutsättningarna för den behöver förbättras inte minst med allmänna kommunikationer och bättre vägar.
Olika utvecklingsinsatser och startinsatser i form av hjälp och initiativ till självhjälp behövs. Vi vill här initiera ett åtgärdsprogram i tio punkter för en utveckling av Emådalsområdet där regeringen medverkar i den statliga ansvarsdelen för att stärka livskraft och utveckling enligt följande:
Satsa på utvecklad kultur- och fisketurism runt Emån.
Garantera statliga kreditgarantier och medfinansiering så att miljökonsekvensbeskrivningarna kan fullföljas för åtgärder mot Emåns översvämningar.
Garantera finansieringen av EU:s projektverksamhet i området.
Garantera grundläggande service med post, tele, polis och dagligvaruhandel.
Bygg bredband för snabba kommunikationer till samtliga hushåll på rättvisa och skäliga villkor.
Avsätt investeringsmedel i storleksordningen 30 miljarder för den närmaste 12-årsperioden till förbättrade vägar och järnvägar i Emådalsområdet inklusive Smålandslänen.
Stärk småföretagsamheten genom enklare regler, sänkta arbetsgivaravgifter, avvecklad förmögenhetsskatt, uppskjuten arvs- och gåvoskatt, lika villkor för företagaren i det sociala trygghetssystemet och ett bonusprogram med starta-eget-sparande, personligt riskkapitalavdrag och mikrolån.
Ta bort hela skatteryggsäcken och stärk jordbruksnäringens konkurrenskraft i området.
Utred effekterna av den offentliga förvaltningens omvandling, nedläggning och centralisering under 90-talet.
Starta en funktionell utlokalisering av statlig verksamhet till området.
Stockholm den 18 oktober 2002 |
|
Agne Hansson (c) |
Margareta Andersson (c) |