Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för en levande skärgård året om.
Slutet på semesterperioden får inte innebära döda vintersamhällen. Ingen vill möta ett konstgjort sommarsamhälle under några veckor som sedan tynar bort under det övriga året. Turister såväl som hela Sverige är bäst betjänta av levande bygder året om. Unika miljöer kräver därför också unik politik. Med mer av politik för livskraft i hela landet skapas också förutsättningar för en levande skärgård och levande bygder året runt.
Kustområdena på Öland och längs Östersjön i Kalmar län och Östergötland har unika skärgårdsområden som är en utomordentlig tillgång. Här finns stora resurser att utveckla i form av småskaligt skärgårdsjordbruk, kustnära fiske och enorma möjligheter till rekreation, avkoppling och fritidssysselsättning. Området utgör grunden för en växande turistnäring. I Kalmar län är antalet övernattningar under sommarsäsongen nu uppe på nivåer mellan 5 och 6 miljoner per säsong.
De mängder av gäster som besöker våra län under sommaren ger möjligheter till att knyta kontakter och skapa utveckling. Turistnäringen är en typisk småföretagarnäring och ett bra exempel på hur tillväxt skapas underifrån. Men det får inte stanna vid en turistverksamhet under några snabbt försvinnande sommarveckor. En blomstrande turism behöver levande samhällen och ett rikt näringsliv under hela året. Därför krävs det åtgärder och en politik som gör dessa områden levande året om.
Ett åtgärdsprogram av följande slag är angeläget:
Rättvis fastighetstaxering där de extremt höga värdena tas bort i statistiken på samma sätt som de låga görs i dag och att åretruntboende och fritidsboende skiljs åt.
En ytterligare successiv sänkning av fastighetsskatten.
Underlätta för småföretag och tillväxt genom enklare regler, sänkta arbetsgivaravgifter och avveckling av förmögenhetsskatten.
Lika villkor för småföretagare inom det sociala trygghetssystemet, sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen, A-kassan och pensionerna.
Bra kommunikationer med satsning på det mindre vägnätet och skärgårdstrafiken.
Bredband för snabba datakommunikationer till alla hushåll på rättvisa och skäliga villkor.
Grundläggande service med post, tele, polis och dagligvaruhandel.
En bra hälso- och sjukvård som finns nära.
Förbättra den marina miljön genom att inom ramen för EU bilda en nordisk miljöunion öppen mot Östersjön och Västerhavet.
Tillkomsten av ett heltäckande forskningsprogram runt frågor om vattenkvalitet och hälsotillstånd för fisk.
Rättvisa villkor för yrkesfisket med införande av ett yrkesfiskeavdrag och bibehållet stöd för ålutsättning.
Undanröj det hotande torskfiskestoppet.
Vad som ovan anförts om åtgärder för en levande skärgård året om bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 20 oktober 2002 |
|
Agne Hansson (c) |
Lena Ek (c) |