Motion till riksdagen
2002/03:N250
av Henrik S Järrel (m)

Inrättande av en avregleringsdelegation


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av fortlöpande utmönstring av föråldrade och/eller uttjänta regleringar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en försöksvis inrättad avregleringsdelegation inom Statsrådsberedningen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om prövning av ett system med s.k. solnedgångsparagrafer inom vissa lagområden.

Motivering

Ett öppet och dynamiskt samhälle kännetecknas bl a av att möjligheterna till utveckling och framåtskridande är vida större än förekomsten av återhållande och dämpande faktorer, som t ex otidsenliga och föråldrade lagar, stelbenta och rigida regelverk och myndighetsstrukturer.

Land skall med lag byggas och det är ofrånkomligt att det i ett modernt och komplext samhälle med tiden skapas en svårgenomtränglig snårskog av lagar, författningar, förordningar och föreskrifter som ibland har spelat ut sin roll, ibland framstår som kontraproduktiva, ibland är felaktiga, missvisande, verkningslösa eller överflödiga o.s.v. Kort sagt där utvecklingen och/eller tids­andan sedan länge hunnit förbi regleringen men där denna, formellt sett, ännu är i kraft.

Sverige behöver en högre tillväxt och flera naturliga, okonstlade jobb. För detta behövs ett bättre tillväxtklimat, en ”bördigare” jordmån för entreprenörer, innovatörer, nyföretagare och idérika, arbetsvilliga entusiaster m.fl. Men regelverken, en del av jordmånen, bromsar ibland redan de initiala ansatserna, hämmar konkurrensen och därigenom företagens tillväxtvillkor. Det är inte rimligt för en företagare att hålla reda på de tusentals regleringar som samhället styr en näringsutövare med.

Samtliga medborgare är givetvis betjänta av så adekvata, tidsanpassade, klara och entydiga bestämmelser som möjligt i enlighet med den allmänt rådande rättsuppfattningen och rättskänslan. Här har främst regering och riksdag ett betydande ansvar.

Lika viktigt som att stifta nya lagar i takt med samhällets förändringar är det att mönstra ut föråldrade, överspelade eller annars uttjänta lagar, förordningar och bestämmelser.

Regeringen inrättade häromåret en s k Simplexgrupp inom Näringsdepartementet med uppgift att konsekvensgranska olika regeringsförslag och förordningar ur ett företagarperspektiv.

Gruppen skulle även föreslå utmönstring av uttjänta, berörda regelverk som gjorde mera skada än nytta. Tyvärr har gruppen inte lyckats särskilt väl i sitt uppdrag, troligen mest beroende på att den politiska viljan, kunskapen och förståelsen för småföretagandets villkor i hög grad saknas hos departementsledningen.

Man borde i stället på försök inrätta en avregleringsdelegation som ett själv­ständigt ekonomiskt-juridiskt expertorgan åt regeringen, knutet till Statsråds­beredningen under statsministerns ledning, med årlig rapporteringsskyldighet också till riksdagen. Delegationen bör ha en allsidig sammansättning med företrädare även för näringslivets olika branscher.

Ett system med s k solnedgångsparagrafer bör också prövas och utvärde­ras inom vissa begränsade lagstiftningsområden, innebärande att en regel som sällan eller aldrig används inom en tidsrymd av 3 till 5 år automatiskt upphör att gälla och tas bort.

Stockholm den 21 oktober 2002

Henrik S Järrel (m)