Motion till riksdagen
2002/03:N249
av Marie Engström m.fl. (v)

Etiska regler vid statligt ägande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utveckla etiska policyfrågor vid statligt ägande.

Bakgrund

Staten är i dag en stor aktör på den finansiella marknaden, dels via AP-fondernas innehav av noterade aktier och obligationer, dels via de noterade innehaven i den statliga bolagssfären. Regeringens övergripande mål för företag med statligt ägande är att de skall skapa värde och i förekommande fall se till att uttryckta samhällsintressen infrias. Enligt regeringens skrivelse (2001/02:120) har Regeringskansliet tre verktyg till hands för att nå sina mål. Det handlar om hög nivå på rapportering, ökat fokus på kärnverksamhet samt effektiva styrelser. Dessutom finns redogörelse för regeringens policy i vissa frågor av principiell karaktär. Dessa ska, som man skriver, spegla en viljeyttring på områden som är angelägna för hela samhället. Det handlar om till exempel jämställdhet, mångfaldsarbete, etik och miljöansvar.

Till skillnad från tidigare lyfter man nu etikfrågorna som en viktig policyfråga. I skrivelsen hänvisar regeringen till att man öppet uppmanat svenska företag att stödja och efterleva bland annat FN:s ”The Global Compact”, som innehåller en uppmaning att respektera vissa principer som rör mänskliga rättigheter, arbete och miljö. Regeringen hänvisar även till vissa rekommendationer som finns inom OECD.

Vårt förslag

Vi ser det som oerhört viktigt att staten som ägare gör etiska ställningstaganden och att man handlar därefter. Det gäller när staten direkt eller indirekt agerar som placerare via t.ex. PPM och de fonder som finns där, men även som delägare i finansiella handelsplatser. Det ska naturligtvis också gälla statens direkta ägande i noterade eller onoterade bolag.

Vänsterpartiet har tidigare väckt frågan om att utarbeta etiska regler. Att detta nu lyfts fram, som beskrivs ovan, är bra. Vi vill ändå att regeringen utarbetar mer precisa regler där det mer uttryckligt framgår att staten inte skall förknippas med företag som till exempel kan ha samröre med våld, droger, prostitution, barnarbete eller undermåliga arbetsförhållanden. Staten som ägare/delägare måste aktivt påtala vikten av att göra etiska ställningstaganden och att man handlar därefter. Det kan mycket väl vara ett komplement till de internationella dokument som man nu hänvisar till. Det ska också finnas instruktioner om att bolagens styrelser ansvarar för implementering av etikfrågorna och att arbetet följs upp och utvärderas. Vad som ovan anförs bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 16 oktober 2002

Marie Engström (v)

Lennart Beijer (v)

Siv Holma (v)

Johan Lönnroth (v)

Per Rosengren (v)

Gunilla Wahlén (v)