Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en handlingsplan för ökat kvinnligt företagande tas fram.
Idag startas 30 % av alla nya företag av kvinnor. Den andelen anser vi inom Vänsterpartiet borde vara större med tanke på att 50 % av Sveriges befolkning består av kvinnor. Företagare möter dagligen manliga strukturer illa anpassade till kvinnors verklighet. Vänsterpartiet anser att kvinnliga företagares position i debatten måste flyttas fram. Företags- och kulturella strukturer måste ses över för att passa alla. Skolan kan på ett mer aktivt sätt ge unga flickor och pojkar utbildning inom områden som stimulerar till att starta och driva små företag i hela landet. Detta kräver naturligtvis att undervisningen har ett jämställdhets- och integrationsperspektiv.
En avgörande punkt för att ett företag ska kunna starta är tillgång på kapital. Kvinnor har idag ofta svårt att få ett banklån i en traditionell bank. En del av förklaringen till detta är den manliga strukturen i bankvärlden. Bankerna har dålig kunskap om kvinnors kreativitet och ”otraditionella” affärsidéer, vilket leder till att kvinnor har sämre lånemöjligheter än män.
På lång sikt måste bankernas strukturer, kostnader och tillgänglighet förändras. Bankerna gynnar i dag stora företag och män på små företags och kvinnors bekostnad.
Ett annat problem som små- och medelstora företag har är att de i stort sett måste följa samma regelverk som storföretag, vilket av många upplevs som onödigt krångligt, byråkratiskt och kostnadskrävande.
Även nyföretagarrådgivning är starkt enkönad, det är ofta män som ansvarar för rådgivningen. I dag finns det affärsrådgivare för kvinnor – denna organisation är bra och verksamheten bör utvecklas. Det är viktigt och självklart att nyföretagarrådgivningen har ett jämställdhetsperspektiv.
För att få fler kvinnor att starta företag måste vissa regler ändras. Alla ska ha samma möjligheter att starta företag, oavsett kön och etnisk bakgrund. Vi tycker att en handlingsplan för ökat kvinnligt företagande ska framarbetas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Gunilla Wahlén (v) |
|
Lennart Beijer (v) |
Marie Engström (v) |
Siv Holma (v) |
Johan Lönnroth (v) |
Per Rosengren (v) |