Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om insatser för att utveckla Öland.
Öland är ett av Sveriges främsta besöksmål. Mängden turister är naturligtvis något positivt. Det innebär arbete för många ölänningar och att till exempel lanthandlare kan överleva med sina butiker även på vintern. Men det stora antalet besökare innebär också påfrestningar inte bara för naturen utan också för ekonomin. Ett exempel är kostnaderna för en infrastruktur som är dimensionerad för den korta tid vi har sommarturister. Ett stort antal äldre har valt att på ålderns höst flytta till Öland. Det är givetvis glädjande men det kostar också pengar.
Jag har redovisat några problem. Självklart har Öland också goda utvecklingsmöjligheter. Jag ska här peka på några angelägna insatser där staten kan bidra till att främja en positiv utveckling.
De skäl jag har nämnt – det stora antalet inflyttade äldre och turismens påfrestning på infrastrukturen – är faktorer som bör beaktas vid en översyn av skatteutjämningssystemet och statsbidraget.
Bygg ut infrastrukturen på Öland och i Kalmar län. Det gäller bland annat en ordentlig utbyggnad av E 22, vilket också har stor betydelse för Öland. En för Öland angelägen åtgärd är att man i regelverket för infrastruktursatsningar möjliggör att medel inte bara kan användas för trafik på land utan också över vatten.
Miljöinsatserna i Östersjön behöver samordnas på ett bättre sätt. Det är nödvändigt både för att Östersjön ska vara ett levande hav för fiske och för att turismen ska främjas. En åtgärd är att förbjuda det ”industrifiske” som idag bedrivs. En annan är att stoppa läckaget av närsalter ut i Östersjön.
Öland måste bli ett alternativ vid utlokalisering av statliga verk eller statlig verksamhet.
Vindkraften kommer att få en allt större roll i vår energiförsörjning. På Öland och i havet utanför finns goda möjligheter att bygga vindkraftverk.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Agneta Ringman (s) |