Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om betydelsen av att förbättra möjligheten för kvinnligt egenföretagande.
I dag har den offentliga sektorn monopol på de kvinnodominerade verksamhetsområdena vård, undervisning och omsorg. Detta är ett stort hinder för jämställdhet mellan kvinnor och män. Det har bland annat skapat en dålig löneutveckling samt en inlåsningseffekt för främst kvinnor. Utifrån dessa faktorer vill jag se att monopolen avskaffas och att dessa verksamheter konkurrensutsätts, så att även kvinnor får tillgång till en öppen arbetsmarknad. När detta genomförts kommer kvinnors arbete att ges ett högre värde samt en ökning av kvinnligt egenföretagande. Att starta eget inom den bransch där du har din utbildning och yrkeserfarenhet är väl ganska så naturligt?
Många kvinnor arbetar i dag i den offentliga sektorn. Ett stort antal av dessa kvinnor vill starta eget i sin bransch men möter alltför stora hinder på vägen. Vissa av dessa hinder gör ett egenföretagande näst intill omöjligt. Denna omöjlighet ser jag i allra högsta grad inom vård och omsorg, där många kvinnor har sin kunskap och erfarenhet.
Ett hinder av ovan nämnda problem är den svårighet en sjuksköterska har, som ansöker om att starta eget, att erhålla en F-skattsedel. Bakomliggande orsak är det självständighetskriterium i kommunalskattelagen som inte anses uppfyllt på grund av kravet att en person som önskar bedriva självständig verksamhet inte får vara inordnad i uppdragsgivarens verksamhet. Som vår verklighet ser ut i dag så nekas du acsess till branscher där statligt beslutande organ har intressen.
Ytterligare en hake för uppstart och överlevnad av kvinnliga egenföretag inom exempelvis vård, skola och omsorg är att de på många platser i landet måste slåss mot skattesubventionerad kommunal och/eller landstingsdriven verksamhet. Detta är näringsverksamhet som i bolag eller i förvaltningsform bedrivs med kraftiga skattesubventioner, vilket ger privata småföretag en konkurrens med utgångspunkt i helt olika ekonomiska villkor. Att dessa egenföretagare, ironiskt nog kommer att bidra med sina skattepengar till den konkurrerande verksamheten gör situationen än mer absurd.
Det har ifrågasatts om utvecklingen i den kommunala näringsverksamheten verkligen är förenlig med kommunallagens och konkurrenslagens bestämmelser. Konkurrensverket får varje dag in samtal från egenföretagare som utsatts för denna illojala konkurrens.
Trots allt prat om att kvinnlig företagsamhet skall stöttas är det fler kvinnor än män som drabbats av den illojala konkurrensen. Anledningen till detta är tydlig eftersom de branscher kommuner och landsting är benägna att bedriva verksamhet i är just vård, skola och omsorg. Konkurrensproblemet är svårt att komma åt, på den enskildes nivå, eftersom möjligheterna att få en laglighetsprövning av den aktuella kommunens näringsverksamhet är små för en egenföretagare. Förenklas möjligheten till prövning, för den enskilde egenföretagaren tillika kommuninvånaren, i fråga om laglighet och jämlik konkurrensmöjlighet kan en öppen marknad skapas. Den kan bli en arena där alla aktörer är välkomna att konkurrera om kunderna/patienterna/eleverna på samma villkor genom kvalitet, pris och tillgänglighet.
Om inte en öppen marknad skapas blir många kvinnor kvar i den offentliga sektorns fälla, vilket kan komma att innebära att deras karriärvägar stannar där, eftersom stora delar av den offentliga sektorn drivs av en organisation som inte arbetar för tillväxt och utbildning. Dagens monopol håller nere lönenivåerna, vilket leder till låg status och rekryteringsproblem för dessa yrken. En internationell jämförelse visar tydligt att lön och status är högre i länder där vård- och omsorgssektorn är på den fria marknaden.
Kan den offentliga sektorn öppnas för alternativa driftsformer kan fler karriärvägar stakas ut i de så kallade traditionella kvinnoyrkena. På så sätt kan fler kvinnor komma ur den kvinnofälla som monopolen innebär och ut på den fria markanden där deras kompetens uppskattas och belönas.
Stockholm den 18 oktober 2002 |
|
Catharina Elmsäter-Svärd (m) |