Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge svenska företag samma villkor som deras konkurrenter i andra EU-länder.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om betydelsen av att företagen ges ekonomiska garantier och att beslut fattas så skyndsamt att företagen stannar kvar i landet.
Vi har vid upprepade tillfällen påtalat behovet av gynnsamma villkor för små och medelstora företag. Detta är oerhört viktigt. Inte mindre viktiga är de betingelser under vilka storföretagen lever och verkar. Utan storföretag i landet försvinner också de flesta mindre företag. Vanligtvis är de mindre företagen underleverantörer till de större. Vårt land är oerhört sårbart inför förflyttningar av företag. Under de senaste 30 åren har inga nya storföretag startats och stannat kvar i landet. Istället är trenderna de motsatta. Idéer som vuxit fram i Sverige förverkligas i andra länder, och stora företag flyttar alltmer och oftare till länder som är mer företagsvänliga. Denna utveckling är allvarlig för vårt land och måste brytas. Det är därför av stor vikt att svenska storföretag får likvärdiga villkor med konkurrenter i andra EU-länder. Det innebär såväl ekonomiska garantier som den tid som får åtgå för beslut. Sverige tycks vara långsammare än de flesta andra, vilket är oroväckande. Får storföretag sämre förmåner riskerar vi att förlora åtskilliga arbetstillfällen i landet.
Ett exempel på alltför långsam handläggning kan Saab i Linköping få utgöra. Juni 2000 ansökte Saab om rikskapitalfinansiering för deltagande i det s.k. Airbusprojektet A380 innebär att flera europeiska flygindustrier samverkar i utvecklingen av ett nytt passagerarflygplan. Saabs medverka betyder möjlighet för företaget att bli partner i projektet med ansvar för både utveckling och produktion av vissa delar till flygplanet. Det i sin tur leder till möjlighet för Saab och Sverige som nation att upprätthålla kompetensen i ett viktigt teknikområde. Det ger naturligtvis också sysselsättning för både ingenjörer och arbetare inom området. Denna form av rikskapitaltillskott regleras genom ett GATT-avtal, och de andra industrierna i Europa kommer i åtnjutande av denna form av riskkapital genom sina respektive regeringars försorg. Det tog cirka 20 månader efter ansökan innan Saab fick besked från regeringen om utformning eller konkret innehåll i ett sådant rikskapitaltillskott. Detta är oanständigt och får ej upprepas. Svenska företag måste garanteras likvärdiga villkor med sina konkurrenter i andra EU-länder.
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Yvonne Andersson (kd) |
Sven Brus (kd) |