Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nödvändigheten av att vidta åtgärder som underlättar nybyggnation av industri och företagslokaler i regioner med låg tillväxt.
Sverige har jämfört med övriga Europa en förhållandevis god tillväxt. Förutsättningar har skapats genom en handfast och tydlig ekonomisk politik som lett fram till en ekonomi i balans samt låg ränta.
Tillväxten är dock ojämnt fördelad över vårt land. Storstadsregionerna växer både ekonomiskt som befolkningsmässigt. Stora delar av övriga landet har låg tillväxt eller i många fall stagnation.
För att åstadkomma bättre tillväxt, dvs. i första hand behålla sin befolkning eller helst öka den, gäller det att få fler arbetstillfällen till sin hemort. Nyetableringar av företag är ett måste för en byggd som vill utvecklas.
Problem uppstår ofta när det gäller lämpliga lokaler. Ombyggnader och mer tillfälliga lösningar kan ibland rädda situationen. Ibland måste dock nybyggnation ske av lämpliga industri- och företagslokaler.
Att bygga nytt kostar stora pengar med de finansieringsmöjligheter som står till buds. Vad som är än värre är att i många fall representerar en nybyggd lokal endast halva värdet av vad nybyggnationen har kostat. Skulle företagsidén inte hålla eller en lågkonjunktur komma emellan innehar den nya lokalen ett mycket dåligt andrahandsvärde. Denna problematik har medfört att det oftast blir kommunen som måste bygga och stå risken för lokalinvesteringen. I annat fall är det nästan omöjligt att få företagsetableringar till stånd, åtminstone vad det beträffar nystartade eller befintliga små och medelstora företag.
Detta faktum gör att lokalinvesteringar utgör ett av de största hindren för att kunna få en jämnare och bättre fördelad tillväxt i hela landet. Lokaler i tillväxtområden är i och för sig inte billigare att bygga, men de representerar ett betydligt högre marknadsvärde och utgör således en bättre säkerhet vid belåning och investering.
Förutsättningar för att kunna uppföra nya industri- och företagslokaler inom områden med låg tillväxt måste förbättras. Det är inte rimligt att små och utsatta kommuner i längden måste ta på sig en stor risk för att nybyggnation av nödvändiga lokaler ska kunna komma till stånd. En lämplig åtgärd kunde inledningsvis vara att en översyn görs eller att en utredning tillsätts i syfte att lösa problematiken omkring detta. En annan mera direkt åtgärd vore att NUTEK fick i uppdrag att återkomma med lämpligt förslag som innebär att hindren undanröjs och att staten tar på sig ett större ansvar för att lokalfrågor vid nyetableringar kan lösas på ett smidigare sätt än vad som är fallet idag, till exempel genom ett statligt borgensåtagande vid nybyggnation.
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Sven-Erik Österberg (s) |