Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om basindustrins energiförsörjning.
Basindustrin står för en fjärdedel av Sveriges exportintäkter och sysselsätter uppemot 300 000 personer. Den är internationellt konkurrenskraftig genom ett högt förädlingsvärde och en effektivare användning av energi jämfört med utländska konkurrenter. Av naturliga skäl finns ändå ett stort energibehov i branscher såsom skogs-, kemi-, stål-, järn- och gruvnäring. Elkostnaden inom basindustrin kan uppgå till 40 procent av förädlingsvärdet.
Stigande elpriser och dåligt fungerande bränslemarknader med höga priser och dålig konkurrens utgör allvarliga hot mot basindustrin. Energipolitiken måste välkomna initiativ som kan öka utbudet på elmarknaden och bränslemarknaden.
Naturgas kan bidra till såväl ökad konkurrens på bränslemarknaden som ökat utbud på elmarknaden genom byggande av små, kostnadseffektiva kraftvärmeanläggningar. Än så länge har dock enbart industrin längs västkusten möjlighet att använda naturgas. I detta område har energiintensiva företag inom skogs-, kemi- och järnindustrin gått över till naturgas och därmed förbättrat sin konkurrenskraft.
Det är nu dags att välkomna en utbyggnad av naturgasnätet till Östergötland och andra regioner med energiintensiv industri. En sådan utbyggnad skulle förbättra försörjningstryggheten och öka konkurrenskraften för industriföretag i Östergötland. För att fullt utnyttja fördelarna är det viktigt att ge möjlighet till ny elproduktion som ökar utbudet på elmarknaden. Detta kan ske genom naturgasbaserad kraftvärme i de större städerna i Östergötland. I Linköping kan även naturgas ersätta olja som bränsle i den befintliga gasturbinen.
Det är viktigt att det investeras i ny elproduktion som kan ge el till konkurrenskraftiga priser. Därför är naturgas och kraftvärme angeläget för elförbrukande basindustri som exempelvis Bravikens Pappersbruk i Norrköping. Det skulle också skapa en större marknad för gasturbintillverkningen i Finspång.
Lokaliseringen av naturgasledningen bör också ske så att naturgas blir tillgänglig för företag i Mellansverige som behöver få tillgång till fler bränslealternativ. SSAB i Oxelösund och Fundia i Boxholm är exempel på energiintensiv industri som skulle ha nytta av ökad mångfald och konkurrens på energimarknaden.
Utbyggnaden av naturgasnätet måste ske utan subventioner, men i övrigt bör staten välkomna en ledningsutbyggnad som kan förbättra energiförsörjningen för basindustrin i Mellansverige.
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Gunnar Axén (m) |