Motion till riksdagen
2002/03:N212
av Tobias Krantz (fp)

Hinder för kvinnors företagande


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Konkurrensverket bör granska välfärdssektorn.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att näringsförbudet för kvinnor inom välfärdssektorn måste upphävas, exempelvis genom att det blir enklare att skaffa F-skattsedel.1

1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.

Uppvärdera kvinnors entreprenörskap

I Jönköpings läns landsting tjänar kvinnor i genomsnitt endast 67 procent av vad män tjänar, enligt tillgänglig statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB. Det motsvarar 9 000 kronor per månad. Därmed tillhör mitt hemlandsting, föga smickrande, ett av de landsting i landet där löneskillnaderna mellan män och kvinnor är störst.

Mönstret att de orättmätiga löneskillnaderna består är tydligt över hela den svenska arbetsmarknaden. Fortfarande, i början av det nya millenniet, tjänar kvinnor mindre än män just därför att de är kvinnor. Genomsnittligt tjänar kvinnor 82 procent av vad män tjänar.

Också kvinnor i den privata sektorn har låga löner i förhållande till män, men kvinnorna i den offentliga sektorn är särskilt utsatta. Den kvinnliga genomsnittslönen utgör endast 73 procent av den manliga. Inom landstingssektorn, där många kvinnor arbetar, ser det ännu sämre ut. Där tjänar kvinnor enbart 71 procent av vad männen tjänar.

Orsakerna till det stora lönegapet är naturligtvis flera. Docent Eva Meyersson Milgrom pekar exempelvis (DN 20/12 2001) på tre faktorer bakom löneskillnaderna. För det första kan det handla om direkt diskriminering, det vill säga att kvinnor får lägre lön än män trots att de har samma arbetsuppgift och samma arbetsgivare. För det andra kan det röra sig om att kvinnor i mindre utsträckning än män återfinns på höga befattningar. För det tredje är kvinnodominerade yrken generellt lägre betalda än mansdominerade yrken. Mycket talar för att det är de två sistnämnda faktorerna som förklarar huvuddelen av lönegapet.

Av resonemanget kan en viktig slutsats dras: Om lönegapet mellan män och kvinnor ska minskas och könssegregeringen på svensk arbetsmarknad brytas krävs två centrala förändringar. Det behövs, för det första, fler kvinnliga chefer, för det andra en press uppåt på lönerna i kvinnodominerade yrken som skola, vård och omsorg.

Jag är övertygad om att nyckeln till dessa förändringar i mångt och mycket ligger i en uppvärdering av kvinnors entreprenörskap. Fler kvinnor måste ges chansen att starta och driva företag inom bland annat välfärdssektorn. Det skulle ge fler kvinnor möjlighet att fungera som ledare och chefer. Och det skulle skapa en sund konkurrens om en arbetskraft som ofta både har stor erfarenhet och god utbildning.

Öppna den stängda offentliga sektorn

Det finns en i det närmaste obönhörlig logik bakom de låga offentliga kvinnolönerna. I Jönköpings läns landsting läggs en mycket liten del av verksamheten ut på entreprenad. Någon marknad för välfärdstjänster, där djärva och kreativa entreprenörer skulle kunna agera, har därför svårt att utvecklas. Kvinnors nyföretagande tillhör också det lägsta i hela landet. 26 procent av de företag som startades förra året i Jönköpings län startades av kvinnor, enligt den senaste statistiken från Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS).

Det beror inte på att kvinnor i mitt hemlän är mindre av entreprenörer än i andra delar av landet utan att de i så liten utsträckning får chansen att starta företag. Av det låga nyföretagandet följer att löneutvecklingen för kvinnorna i Jönköpings läns landsting släpar efter.

Att stimulera kvinnor (och män) att starta företag inom välfärdssektorn motiveras inte bara av nödvändigheten av att pressa upp de låga lönerna. Det handlar också om att ge patienterna större inflytande, större makt att själva få bestämma exempelvis vem som ska utföra den vård som man är i behov av.

Det är dessutom en fråga av principiell näringspolitisk karaktär. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter att starta och driva företag, inte bara i teorin utan också i praktiken. Att öppna den offentliga sektorn för entreprenörskap innebär ett fullföljande av de reformer som genomfördes under liberal ledning under 1800-talet. Då gavs män rätten att driva företag inom områden som de var verksamma i. Nu är det dags att ge kvinnor samma möjligheter.

Gör upp med Nightingale – släpp kvinnorna loss!

Hindren för kvinnors företagande kan rivas – om bara den politiska viljan finns. Det behövs en liberal offensiv för kvinnors entreprenörskap:

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 15 oktober 2002

Tobias Krantz (fp)