Motion till riksdagen
2002/03:N208
av Sofia Larsen (c)

Ungt företagande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheten för en permanent lösning för långvariga verksamheter som främjar ungt företagande.

Vikten av entreprenöranda

Sverige sjuder av uppfinningsrikedom. Det finns många unga människor i Sverige idag vars stora dröm är att bli egenföretagare. Det är vår uppgift att ta till vara denna kraft.

Det finns idag runt om i landet många exempel på lyckade projekt för ungt företagande. Bara några exempel på dessa kan vara Open For Business, Startcentrum, Snilleblixtarna, Fixa 2000 m.fl.

Problemet är dock att det inte finns ett samlat grepp. De olika verksamheterna drivs som projekt och man har därmed svårt att planera långsiktigt. Man måste ständigt söka nya pengar från kommun, landsting, länsstyrelse och näringsliv. Kommunerna har ofta viljan att satsa medel, såväl organisatoriskt som ekonomiskt, men vågar inte för ovissheten om projektets utveckling. Dessutom är många av de kommuner som är i störst behov av nya företag anslutna till kommunakuten och kan därför inte satsa erfordrade medel.

Ungt företagande

Sverige har en gammal och stor kunskap när det gäller uppfinnare och entreprenörer. Vi har t.ex. Nobel, AGA-fyren och skiftnyckeln. De senaste åren har vi sett Håkan Lans uppfinna datormusen. Andra uppfinningar är datorfärgskärmen och satellitnavigeringssystemen. Vi har storföretag som Ikea, Electrolux och Ericsson. Alla startade en gång som en idé hos en entreprenör och har sedan skapat tusentals arbeten och öst in miljarder i statskassan. Vi har stolta uppfinnar- och entreprenörtraditioner som vi måste förvalta väl.

Men skapar vi inte förutsättningarna för att dessa unga människor skall få utlopp för sin kreativitet mister vi med stor sannolikhet vår nästa Kamprad eller rent av vår Alfred Nobel. En förutsättning för att verksamheten för ung företagsamhet skall vara bestående är kontinuitet. För att kunna skapa detta krävs det mer medel och en permanent lösning för de olika projekten. Näringsdepartementet borde därför snarast göra en översyn av de olika projekten och utreda möjligheterna för en permanent lösning för långvariga verksamheter som främjar ungt företagande. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 11 oktober 2002

Sofia Larsen (c)