Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kommuner i glesbygd skall ges rätt att undanta vissa områden från strandskyddsbestämmelser.
Det generella strandskyddet som förbud är föråldrat. Strandskyddet måste kunna hanteras olika i storstadsnära områden och i glesbygd. Syftet att bevara stränderna är väl tillgodosett med nuvarande lag, men den ger inte tillräckliga möjligheter att göra rimliga avvägningar mellan att bevara och att utveckla. Framför allt gör lagen inte skillnad på en högexploaterad kust utanför Stockholm och glesbygd med många sjöar per invånare.
Befolkningsminskning är ett stort problem för våra glesbygdskommuner. För att kunna vända trenden och skapa en positiv utveckling, måste glesbygdens alla tillgångar tas till vara. Strandnära boende är en sådan tillgång som kan locka unga människor att stanna kvar och nya personer att flytta till glesbygden, men denna viktiga naturresurs kan inte idag till fullo användas. Därför är det angeläget att kommuner i glesbygden ges möjlighet att i sin fysiska planering undanta vissa områden från strandskyddsbestämmelser.
Markanvändningen i Jämtlands län kan användas som exempel för att belysa orimligheten i nuvarande lagstiftning. Jämtlands län har en landareal på 49 443 kvadratkilometer med en befolkningstäthet på färre än tre personer per kvadratkilometer. Av landarealen utgör skogsmark 55,4 %, berg, fjäll och övrig mark 18,3 %, myrar 15,7 %, vatten 8,8 %, jordbruksmark 1,2 % och bebyggd mark 0,7 %.
Strandskyddet var angeläget när det infördes, men ett kantigt förbud är ingen önskvärd, slutlig lösning. Genom att ge stränderna status av riksintresse i miljöbalken, bör avvägningen av hur mark och vatten ska användas kunna ske i den normala fysiska planeringen genom översiktsplan och detaljplan som kommunerna ansvarar för. Strandskyddet kan ligga kvar som förbud tills kommunen på ett godtagbart sätt har visat hur riksintresset tillgodoses.
En sådan lagkonstruktion fungerar redan utmärkt för andra viktiga samhällsfunktioner. Det gäller t.ex. planering av Europavägar, järnvägar och kraftledningar samtidigt som kultur- och naturintressen bevaras. Det innebär att kommunerna i en dialog med allmänheten och myndigheter tar det fulla ansvaret för användning av mark och vatten.
I glesbygden finns många stränder med spridd bebyggelse som tillkommit utan planering. Vägar och ledningar är framdragna. Områdena uppfattas ofta som delvis tagna i anspråk, och den naturliga miljön är påverkad. Här finns goda möjligheter att skapa ytterligare tomter till låga kostnader utan att påtagligt skada strandskyddet. Det är knappast en nationell fråga, utan den avgörs bäst av den lokala demokratin utifrån lokala förutsättningar.
I högexploaterade områden är förbudet att bygga på stränderna väl motiverat. Här kan kanske till och med en skärpning av förbudet vara angelägen. Detsamma kan gälla vissa naturområden av nationell betydelse. Likaså bör merparten av de sjöar, vattendrag och kuststräckor som fortfarande är helt utan bebyggelse få fortsätta att vara fria. Orörda naturområden är en lokal och en nationell tillgång, i synnerhet vid vatten. Med strandområdena som riksintresse kan detta klaras ut i en dialog mellan stat och kommun.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Marie Nordén (s) |
Gunnar Sandberg (s) |