Motion till riksdagen
2002/03:MJ461
av Lars Lilja och Karl Gustav Abramsson (s)

Miljöklassning av bilar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om miljöklassning av bilar.

Motivering

Tidigare indelades bilar i tre miljöklasser, 1, 2 och 3, där miljöklass 1 var den ur miljösynpunkt bästa. Det har också funnits ekonomiska incitament för bilköparen att välja en bil som klarar miljölass 1. Först var de bilarna fordonsskattebefriade i fem år. Detta upphörde emellertid och ersattes av en rabatt på fordonsskatten på några hundralappar första året. Detta saknade naturligtvis helt betydelse för en affär som ofta handlar om flera hundratusen kronor. Numer finns inga som helst ekonomiska fördelar med att köpa en bil i bra miljöklass.

Ovan nämnda miljöklassystem är nu utbytt mot ett system där bilarna antingen hamnar i miljöklass 2000 eller 2005. Om detta har i stort sett ingen information nått konsumenterna och inga incitament förutom det personliga miljösamvetet finns för att välja en bil som är bättre ur miljösynpunkt.

Miljöklassning bygger på ett slags körcykel där utsläppen mäts under vissa specifika körförhållanden. Det är viktigt att dessa körförhållanden är realistiska och att bilarna under viss period pressas hårt. Det finns exempel på bilar som under normal körning har mycket bra utsläppsvärden men där avgas­reningen i stort sett upphör att fungera vid till exempel en längre fullgasacceleration. Detta är naturligtvis inte acceptabelt ur miljösynpunkt.

Ett annat problem som snuddar miljöklassningsproblematiken är beskattningen av dieselbilar. De betalar fem gånger så hög fordonsskatt som bensindrivna bilar. Detta har ibland motiverats med miljöskäl och ibland med att det skall vara skatteneutralt att köra en dieseldriven bil i förhållande till en bensindriven. Med tanke på att det idag skiljer mindre än en krona litern på bensin och diesel är det tveksamt om det i fortsättningen går att uppehålla den höga fordonsskattenivån. Miljöargumentet är inte heller idag lika relevant som tidigare. Visserligen släpper dieselbilar ut mer partiklar än en bensindriven, men det finns partikelfilter på vissa modeller. På det området går utvecklingen framåt. Å andra sidan sägs koldioxidutsläppen vara trafikens största miljöproblem, och här är dieselbilarna överlägsna genom att de förbränner betydligt mindre bränsle per mil än motsvarande bensindriven bil.

Regeringen bör därför ge berörd myndighet i uppdrag att utarbeta hårdare krav för bilarnas miljöklassning samt se över beskattningen av moderna dieselbilar.

Stockholm den 23 oktober 2002

Lars Lilja (s)

Karl Gustav Abramsson (s)