Motion till riksdagen
2002/03:MJ448
av Kenth Högström (s)

Inplantering av kräftor i Gästrikland


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inplantering av kräftor i Gästrikland.

Motivering

Gavleåns vattensystem, där Storsjön (Sandviken) ingår, var före 1992 känt som ett av landets bästa kräftvatten. På vårvintern 1992 dog stora mängder flodkräftor, och sedan dess har kräftfångsterna uteblivit. Trots undersökningar är det inte uppenbart vad som var orsaken till kräftdöden.

Helt klart är att det gjorts lagliga utplanteringar av signalkräfta uppströms de drabbade vattenområdena på 70-talet, efter tillstånd av Fiskeriverket. Signalkräftorna har vid analys i dessa områden konstaterats vara bärare av kräftpest. Senare har man konstaterat att det finns ett livskraftigt bestånd av signalkräftor i Storsjön. Det är således uteslutet att återfå flodkräfta till detta stora område.

Det är helt klart en obalans i det ekologiska systemet i dessa näringsrika vattenområden, då en av de viktigaste arterna numera saknas.

Samtidigt är det en stor ekonomisk belastning för det stora antalet fiskevattensägare att inte kunna få ekonomisk nytta av denna förnybara naturresurs. Kommunerna är stora fiskerättsinnehavare i dessa vattenområden.

Det är helt klart en fördel för berörda kommuner i området att kunna erbjuda boende ett bra kräftfiske som en del i ”attraktionskraftssatsningarna” inom Tillväxtavtalet. Att kunna sälja eller lotta ut ett antal kräftfisketillstånd till invånarna medverkar till livskvalitet i dessa kommuner.

Flodkräftan klassificeras som hänsynskrävande art. Det är förbjudet att plantera ut kräftor, oaktat art, utan nödvändiga tillstånd.

Det är också helt förbjudet att sätta ut signalkräftor norr om Dalälven.

I fallet Gavleån har Fiskeriverket medverkat till att utplanteringar gjorts. Av den anledningen bör lagtexten snarast ändras så att gränsen flyttas till ”norr om Gavleån”, alternativt medge dispens till att sätta ut signalkräftor i detta sedan tio år hårt drabbade område.

Samtidigt bör medel avsättas för att snabbt sätta ut flodkräftor i vatten där bestånden kraftigt gått ned, för att inte medverka till att någon tröttnar på att i åratal ha dåligt kräftfiske och olagligt sätter ut signalkräftor, vilket skulle hota befintliga flodkräftsbestånd.

Stockholm den 21 oktober 2002

Kenth Högström (s)