Motion till riksdagen
2002/03:MJ402
av Lennart Beijer m.fl. (v, c, kd, fp, m)

Fria fiskvägar i Emån


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vidta åtgärder för att säkra fri fiskvandring i Emån från mynningen upp till Ädelfors.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att lösa problemet vid Emsfors.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att säkra utvandring av fisk till Östersjön.

1 Problemet i historiskt perspektiv

Emån är ett Natura 2000‑område och omfattas därmed av EU:s habitatsdirektiv. Åns nedre del är även föreslagen att skyddas enligt Ramsarkonventionen.

Ända fram till slutet av 1800-talet hade laxen och havsöringen möjlighet att vandra fritt i Emån. I historiska dokument beskrivs att fisket efter lax och havsöring var av stort samhällsekonomiskt värde ända upp till Ädelfors, cirka 14 mil från mynningen. När kraftbolagen i början av 1900-talet gavs tillstånd att dämma vattenflödet och bygga kraftverk i Emån ställdes det krav på laxtrappor. Under 1940‑talet omprövades vattendomarna och kravet på laxtrappor ersattes med en skyldighet att sätta ut smolt (ungfiskar). Detta visade sig emellertid med tiden vara en dålig, eller rentav skadlig, metod och utsättningarna upphörde för ca 10 år sedan.

2 På väg mot fria fiskvägar i Emån

År 1991 startade Vetlanda, Hultsfreds, Högsby, Mönsterås och Oskarshamns kommuner projektet Fiskvägar i Emån. Kommunerna hade satt som mål att lax och havsöring skulle ha fria fiskvägar upp till Ädelfors. Emåområdets Intresseförening lyckades nå en överenskommelse med Sydkraft om fiskvägar vid de båda kraftverken i Finsjö. Dessa byggdes år 2000 och det har visat sig att de fungerar väl. Både havsöring och lax har vandrat upp genom omlöpen och har lyckats med leken i de återvunna områdena.

Emåområdets Intresseförening har nu företagit en förundersökning i syfte att undersöka möjligheterna för nya fiskvägar vid kraftverken i Högsby och Blankaström. Det visar sig vara genomförbart till en rimlig kostnad. När väl dessa kraftverksdammar har passerats återstår det att bygga omlöp vid kraftverken i Järnforsen, Kvillsfors och Turefors innan man har nått målet som är fria fiskvägar till Ädelfors.

Det finns emellertid ytterligare problem som behöver lösas för att Emåns fina fiskstam ska kunna utvecklas i gynnsam riktning. Nedströms Finsjö finns två passager som behöver åtgärdas.

3 Nyttan

Turistvärdet: Åtgärden är klart motiverad från en samhällsekonomisk synpunkt. Fisketurismen i Högsby, Hultsfreds och Vetlanda kommuner kan efterhand som fiskvandringen återskapas, utvecklas mera intensivt. Försäljningen av fiskekort i Emåregionen kommer att öka under de närmaste åren. Andelen lekmogen fisk som passerar genom ån skulle vid en utbyggnad av fiskvägarna upp till Ädelfors öka väsentligt. Den ökande fisketurismen kommer att ge positiva effekter i form av ökad natur- och kulturturism och betydligt fler turistnätter i regionen.

En undersökning av fisketurismens ekonomiska effekter vid Mörrumsån visar att det sammanlagda ekonomiska värdet per kilo fångad fisk uppgår till minst 2 000 kronor. Övernattande fiskare vid Mörrumsån spenderar ca 600 kronor per dygn. Endagsfiskarna spenderar ca 400 kronor per dygn. I området nedströms Finsjö har fisket redan i dag stor ekonomisk betydelse.

Naturvärdet: Emåns havsöring är sannolikt världens mest storvuxna naturliga havsöringpopulation. År 1993 togs en världsrekordshavsöring på fluga vid Em. Bestånden av havsöring och lax minskade i Emån under 1990‑talet. Nu ser vi en förbättring som bådar gott för framtiden. De saneringsåtgärder som har genomförts och planeras på flera platser i avrinningsområdet borgar för att förutsättningarna för den biologiska mångfalden i Emåsystemet förbättras efter hand. Återskapade vandringsmöjligheter för Emåns laxfiskar skapar möjligheter för ett rikt biologiskt liv.

Till sist: Varje kvadratmeter lekbotten som åter görs tillgänglig för fisken i Emån innebär att vi på sikt får en starkare fiskstam i ån och ett stärkt lax- och havsöringsfiske i Östersjön.

Stockholm den 17 oktober 2002

Lennart Beijer (v)

Agne Hansson (c)

Chatrine Pålsson (kd)

Sverker Thorén (fp)