Motion till riksdagen
2002/03:MJ381
av Lennart Gustavsson (v)

Åtgärder för att gynna jordbruket i Norrlands inland och fjällområde


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en översyn och förändring av det rådande stödsystemet inom den gemensamma jordbrukspolitiken i syfte att bevara och utveckla det fjällnära jordbruket.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en översyn och förenkling av regelverken inom jordbrukssektorn i syfte att underlätta lokal och regional livsmedelsproduktion.

2 Inledning

Antalet jordbruksföretag har under lång tid minskat mycket kraftigt i hela Norrland. Detta är särskilt tydligt i inlands- och fjällkommunerna. Jordbruket har i vissa områden försvunnit helt. Detta leder naturligtvis till en mängd negativa konsekvenser; jobb försvinner, mark växer igen, natur- och kulturvärden går förlorade, förutsättningen för lokal och regional livsmedelsproduktion saknas m.m. På grund av de klimatförhållanden som råder i norra Sverige, annorlunda struktur och de långa avstånden mellan gårdar, mejerier och slakterier, är förutsättningarna för att bedriva en lönsam produktion annorlunda. Behovet av särskilt riktade åtgärder är därför också motiverat.

3 Särskilt stöd för det fjällnära jordbruket

De mycket speciella förhållanden som råder i de fjällnära kommunerna har inte sin motsvarighet någon annanstans inom EU. Allt detta motiverar införandet av en särskild fjällmiljöersättning, ett stödprogram som kan skapa förutsättningar för det fåtal jordbruk som finns i det fjällnära området att överleva. En kombination av miljöstöd, öppet landskaps- och kulturmiljöstöd som kompenserar för stora avstånd och små enheter.

År 1997 beslutade riksdagen att ett särskilt stöd bör utgå till fjälljordbruket. Beslutet har dock ännu ej genomförts. I samband med den översyn av jordbrukspolitiken som för tillfället pågår (Mid term review) bör det även göras en uppföljning och utvärdering av vilka effekter det nu rådande stödsystemet har haft för det fjällnära jordbruket.

Om utvärderingen visar att fjälljordbruket i lägre grad kunnat ta del av de nya stöden än jordbruket inom övriga områden som kräver särskilt riktade stöd, och därför missgynnats av övergången till EU:s jordbrukspolitik, bör regeringen återkomma med förslag om åtgärder. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

4 Förenklade regelverk

För att försöka möta de ökade hoten mot basproduktionen har lantbrukare och andra livsmedelsföretag på olika sätt inlett ett aktivt samarbete med, bl.a. utbildningar, gemensam marknadsföring och satsningar på miljö och kvalitet. Flera lantbrukare samarbetar också med förädlingsföretag kring bl.a. lokala köttprodukter. Dessa egna initiativ försvåras dock av de lagar och regler som styr bl.a. produktion och livsmedelshantering.

Förutom den gemensamma jordbrukspolitiken har det nationella regelverkets utformning stor betydelse för möjligheterna att utveckla jordbruket och livsmedelsproduktionen i Norrland, och då kanske speciellt i inlandet. Som exempel kan nämnas situationen för köttproducenter där reglerna runt exempelvis mobila slakterier och hanteringen av slaktavfall avsevärt försvårar en positiv utveckling av lokal och regional livsmedelsproduktion. En förenkling av det regelverk som gäller i dag skulle inte bara vara positivt regionalpolitiskt, utan även vara positivt ur ett miljö- och djurskyddsperspektiv då långa transporter skulle kunna undvikas.

Många av besluten som rör jordbruket fattas på EU-nivå. En svensk hållning bör vara att driva frågan om möjligheten att genom nationella beslut möjliggöra en utveckling mot större lokal och regional livsmedelsproduktion. De möjligheter till nationella beslut för att skapa regelverk som kan anpassas utifrån lokala och regionala förutsättningar ska naturligtvis nyttjas.

Sammantaget behövs en översyn av de regelverk som finns inom jordbrukssektorn. Ett av syftena bör vara att i större grad möjliggöra lokal och regional livsmedelsproduktion, inte bara i Norrlands inland och fjällnära områden utan även i andra delar av Sverige där en aktiv regionalpolitik är nödvändig. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 20 oktober 2002

Lennart Gustavsson (v)