Motion till riksdagen
2002/03:MJ380
av Kjell-Erik Karlsson m.fl. (v, c, m, kd, mp)

Östersjön


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige snarast ansöker vid IMO om att Östersjön klassas som ”särskilt känsligt havsområde” i enlighet med vad som anförs i motionen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige intensifierar sitt arbete inom HELCOM med syfte att få samtliga Östersjöländer att klassa sin del av Östersjön som ”särskilt känsligt havsområde” i enlighet med vad som anförs i motionen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen bör lägga fram förslag till hur kriterierna för PSSA-klassning bör utvecklas i enlighet med vad som anförs i motionen.

Inledning

Sveriges huvudstad ligger vid ett av världens mest förorenade hav på grund av otillräckliga åtgärder mot övergödning, överfiske och förorening. Östersjön är allvarligt hotat och omedelbara åtgärder är nödvändiga för att rädda havet.

Stora delar av Östersjöns problem är förknippade med sjöfarten, och dessa problem kommer att öka inom en snar framtid. Olja och farliga kemikalier släpps ofta rakt ut i havet från de fartyg som seglar i Östersjön. Utsläppen leder till utbredd fågeldöd, skador på bottnar, höga oljehalter och långlivade kemikalier i vattnet samt förstörda kuster. Detta har varit känt i decennier men de åtgärder som har satts in har haft begränsad effekt. Utsläppen fortsätter och havet blir alltmer förorenat. Därför krävs starkare åtgärder.

Sjöfartens ökande ansvar

De åtgärder som införs kan inte bara ta sikte på dagens allvarliga situation, de måste också ses som en satsning på framtiden. Sjöfarten på Östersjön kommer att öka dramatiskt. Östersjöländernas samarbetsorganisation HELCOM räknar med att bulk- och containertrafiken på Östersjön kommer att öka med 300 procent till 2017. Trafiken med stora oljetanker kommer också att öka kraftigt. Riskerna ökar alltså och förstärks ytterligare av att över 40 procent av fartygen i Östersjön har säkerhetsbrister. Första halvåret 2002 kontrollerades 394 fartyg i svenska hamnar. 169 fartyg hade säkerhetsbrister och fem av dem fick omedelbara nyttjandeförbud p.g.a. deras allvarliga brister. Utan starkare åtgärder kommer Östersjön att trafikeras av fler undermåliga fartyg på grund av ansvarslösa befraktare, redare och befälhavare. Risken för stora utsläpp vid kollisioner ökar.

Transporterna över haven innebär alltid risker för miljön. För att minska riskerna krävs att större krav ställs på de fartyg som tillåts segla i Östersjön vad gäller exempelvis teknisk standard eller fartygsbefäl och besättnings kompetens.

PSSA – Particularly Sensitive Sea Area

Där havsmiljön är speciellt känslig och värdefull ur ekologiskt perspektiv kan stater med territoriell jurisdiktion ställa speciella krav på sjöfarten genom att klassa området som ”särskilt känsligt havsområde” (Particularly Sensitive Sea Area eller PSSA). Östersjön uppfyller med god marginal de kriterier som FN-organet IMO (International Maratim Organisation) ställer på ett havsområde för att kunna klassas som PSSA.

Vi anser att Sverige snarast bör ansöka hos IMO om att få svenska vatten i Östersjön klassade som PSSA och sedan börja ställa krav på de fartyg och besättningar som seglar i svenska vatten och var de får segla. Detta ska ges regeringen till känna.

På sikt måste alla Östersjöländer ansöka om att få sina vatten klassade som PSSA. Först då finns möjlighet att skapa ett gemensamt och heltäckande regelverk för trafik på Östersjön. Därför är det viktigt att Sverige agerar inom HELCOM (Östersjöns samarbetsorganisation) och andra organ för att få med andra länder. Vi anser att regeringen inom HELCOM bör verka för att även övriga länder i Östersjöregionen ansöker om att få sina vatten klassade som PSSA. Detta ska ges regeringen till känna.

Vi anser att regeringen redan nu även bör söka utveckla de kriterier som klassningen inom PSSA innebär i arbetet med att få klassningen så heltäckande som möjligt. Bland dessa frågor kan exempelvis definieras var tyngre skeppsfart bör begränsas eller förbjudas och vilka leder som den av hänsyn till miljörisker bör hänvisas till. Detta ska ges regeringen till känna.

Stockholm den 21 oktober 2002

Kjell-Erik Karlsson (v)

Jan Andersson (c)

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Sven Gunnar Persson (kd)

Chatrine Pålsson (kd)

Åsa Domeij (mp)