Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en minskning av användningen av försöksdjur.
Regeringen har i sin uppgörelse med Miljöpartiet angivit att användningen av djurförsök skall minskas. Det är enligt vår uppfattning en mycket önskvärd målsättning för det fortsatta arbetet inom djurförsökspolitiken.
Den svenska djurförsökspolitiken har sedan i slutet av 70-talet syftat till att användningen av försöksdjur skall begränsas. Djurskyddslagen ställer mycket stränga krav då det gäller användning av försöksdjur. Lagen slår fast att försöksdjur endast får användas då syftet med verksamheten inte kan uppnås med någon annan tillfredsställande metod. Vidare så skall verksamheten utformas på ett sådant sätt att djuren inte utsätts för större lidande än vad som är absolut nödvändigt.
I djurskyddsförordningen slås det fast att de djurförsöksetiska nämnderna vid prövning av ärenden skall ta hänsyn till å ena sidan försökets betydelse och å andra sidan lidandet för djuren. Det sägs vidare att nämnderna skall avslå ansökningar om användning som inte kan anses angelägen från allmän synpunkt.
Enligt vår mening är det olyckligt att det inte redan i djurskyddslagen slås fast att försöksdjur endast får användas då användningen kan anses angelägen från allmän synpunkt. Enligt vår mening är det ett krav i paritet med de krav som idag regleras i djurskyddslagen. Riksdagen bör ge regeringen sin mening till känna om detta.
För några år sedan tog Centrala försöksdjursnämnden (CFN) fram en åtgärdsplan för att stärka djurskyddet på försöksdjursområdet. Samtidigt som planen presenterades angav CFN att man även skulle ta fram en databas med information om tillgängliga alternativa metoder. Den 1 juli nästa år ska den nya djurskyddsmyndigheten ta över de arbetsuppgifter som idag utförs av CFN. Enligt vår mening bör myndigheten ges i uppdrag att fortsätta arbetet med att realisera de förbättringar som redovisades i CFN:s åtgärdsplan samt även att upprätta databasen med information om tillgängliga alternativ till djurförsök. Riksdagen bör ge regeringen sin mening till känna om detta.
Regeringen har haft en mycket hög ambitionsnivå då det gäller att begränsa användningen av försöksdjur i undervisningen. Vi delar regeringens uppfattning att detta är en mycket angelägen uppgift. I miljö- och jordbruksutskottets betänkande om ”Användning av försöksdjur”, 2001/02:MJU7, lämnas besked om att regeringen arbetar med ett utredningsdirektiv till en utredning om användningen av försöksdjur inom hela utbildningsväsendet. Enligt de uppgifter som vi har inhämtat så har utredningen ännu inte tillsatts. Riksdagen bör ge regeringen till känna sin uppfattning om att det är mycket angeläget att den tidigare aviserade utredningen tillsätts.
Det finns även andra länder som har arbetat framgångsrikt med att begränsa användningen av försöksdjur. I Italien har man lyckats sänka förbrukningen av försöksdjur markant bl.a. genom ökade informationsinsatser kring alternativa metoder. Man har också infört en samvetsklausul som ger de elever som inte önskar att utföra djurförsök rätten att slippa detta. Enligt vår uppfattning så bör även Sverige införa en sådan samvetsklausul. Riksdagen bör ge regeringen sin mening till känna om detta.
För att en minskning av djurförsöken skall kunna uppnås krävs det, enligt vår övertygelse, ett planlagt arbete för detta. Tydliga mål bör sättas upp, ungefär som regeringen framgångsrikt gjort när det gäller att bekämpa arbetslösheten. Vi tror också att det krävs att särskilda planer tas fram för arbetet. Planerna bör fokuseras på att den totala användningen av försöksdjur skall minska. Det är också viktigt med särskilda insatser för att de plågsamma djurförsöken skall minska. Enligt vår uppfattning bör den nya djurskyddsmyndigheten ges i uppdrag att ta fram sådana planer. Riksdagen bör ge regeringen sin uppfattning om detta till känna.
Så länge som försöksdjur används är det av yttersta vikt att de hålls och vårdas på bästa sätt. Efter ändringar i djurskyddslagen 1998 skall försöksdjuren hållas på ett sådant sätt att de kan bete sig naturligt och så att det främjar deras hälsa. Jordbruksverket har i uppdrag att meddela detaljföreskrifter för hållningen. Verket har ännu inte meddelat några sådana. Vi anser att det är mycket upprörande att vi, fyra år efter riksdagsbeslutet, saknar detaljregler för hur försöksdjuren skall hållas och skötas. Enligt EU-direktiv är vi dessutom skyldiga att ha sådana. Enligt vår uppfattning bör den nya djurskyddsmyndigheten ges särskilda anslag så att myndigheten mycket skyndsamt kan ta sig an uppgiften att ta fram dessa föreskrifter. Riksdagen bör ge regeringen sin uppfattning om detta till känna.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Marianne Carlström (s) |
Mona Berglund Nilsson (s) |