Motion till riksdagen
2002/03:MJ356
av Cecilia Widegren (m)

Lönsamheten i svenskt jordbruk


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att ett svenskt jordbruk kan konkurrera på lika villkor med jordbruket i EU-länder.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge lantbruket reella lönsamhetsvillkor.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om öppna landskap.

Motivering

I europeiska lönsamhetsjämförelser hamnar svenskt jordbruk i botten. Samtidigt innebar EU-medlemskapet öppna gränser där kundens val i butiken avgör om det köps svenskt eller utländskt. I en uppgörelse mellan statsministern och LRF:s förre ordförande, Hans Jonsson, lovade Göran Persson sänkt dieselskatt för traktorer och arbetsfordon. Statsministern lovade före valet i en intervju i Radio Halland ytterligare en gång att löftet skulle uppfyllas.

Sveriges bönder kan aldrig kräva att vårt lands konsumenter skall betala extra i butiken för att Sverige har en extra dieselskatt. Bönderna har ett starkt ekonomiskt tryck och för vart år slås det ut ett antal producenter med följd att djur försvinner och därmed växer betesmarker igen.

Antalet aktiva jordbrukare minskar i snabb takt och eftersom många inte får ersättare blir medelåldern för aktiva bönder allt högre. Särskilt markant är minskningen av antalet mjölkbönder. Men trots att antalet mjölkkor i Skaraborg har minskat med mer än 10 000 under den senaste tioårsperioden har mjölkproduktionen inte minskat. Detta betyder alltså en mycket stor ökning av produktiviteten. Under en kommande tioårsperiod är det inte möjligt att rationalisera verksamheten i lika stor utsträckning, varför det nu måste ske en markant ökning av lönsamheten.

Statsministern sa innan valet att kostnaden för Sverige var 400 miljoner kronor för att avskaffa dieselskatten för traktorer och arbetsfordon. För vart år som går har Sveriges bönder denna extra belastning och efter alla dessa löften om lättnader så kan vi inte skjuta fram beslutet ytterligare.

Den europeiska unionen utgör en gemensam marknad. Det är därför viktigt att harmonisera villkoren för jordbruket så att svenska bönder kan konkurrera på lika villkor med kollegerna i övriga Europa.

Det öppna svenska landskapet är i fara, vilket är mycket allvarligt med tanke på de natur- och miljövärden som står på spel. Hagar och betesmarker håller på att växa igen, antingen för att de lämnas åt sitt öde eller för att de aktivt planteras med skog. Hotet är inte enbart inriktat mot landskapsbilden utan även mot en mängd djur- och växtarter som har sin huvudsakliga biotop i det betade landskapet. Anledningen till situationen är att det lönar sig allt mindre att hålla djur i betesmarkerna.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 17 oktober 2002

Cecilia Widegren (m)