Motion till riksdagen
2002/03:MJ352
av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Miljöarbetet inom jordbruket


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om livsmedelsindustrins och jordbrukets konkurrenskraft på Gotland.

Motivering

Efter regeringens misslyckande med jordbruksförhandlingarna inom EU vad gäller EU:s miljöstödsram finns inte REKO-stöd (Resurshushållande konventionellt jordbruk) och vallodlingsstöd längre. Det är naturligtvis olyckligt att dessa stödformer, som syftar till att uppnå så miljövänligt brukande som möjligt och att bibehålla öppna landskap, har tagits bort i det nya miljö- och landsbygdsprogrammet.

När REKO-stödet infördes 1998 var det 5 700 jordbruksföretag som anslöt sig till programmet. Året därpå tillkom ytterligare 1 000 brukare. När det gäller vallstödet var det för att uppfylla de ambitioner som satts upp för ekologisk produktion inom jordbruket.

På Gotland har dessa förändringar varit särskilt allvarliga när det gäller möjligheterna att ge konkurrenskraftiga förutsättningar för miljövänliga grödor och produktionsmetoder.

Det bedöms att så mycket som en tredjedel av arbetstillfällena inom det gotländska näringslivet är direkt eller indirekt beroende av jordbruket och livsmedelsindustrin.

Det gotländska jordbruket är i huvudsak inriktat på en omfattande animalieproduktion och ca 40 procent av den odlade arealen på Gotland är vall. Det är därför viktigt för livsmedelsindustrins och jordbrukets konkurrenskraft att vallodling på ett miljövänligt sätt kan bibehållas på nuvarande nivå.

Vallodling och REKO-stödet bedöms ge goda miljöeffekter på Gotland och andra områden med likartade förhållanden när det gäller bibehållande av öppna landskap samt kvalitetsprofilen i modern jordbruksproduktion. Vallodling tillsammans med stor omfattning på betesdjur är dessutom mycket betydelsefull för att bevara natur- och kulturlandskapet.

Stockholm den 20 oktober 2002

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)