Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om direktiv till Kemikalieinspektionen att utröna vilken inverkan ersättningsmedel för miljöstörande produkter kan ha från såväl arbetsmiljösynpunkt som för befolkningens hälsa.
Enligt en undersökning som Yrkes- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset gjort kan oskyddat arbete med mineraloljor, kylmedel i frysar och andra kylanläggningar orsaka svullnad och inflammerade leder hos kylmontörer. Tidigare har även misstanken funnits att de nya köldmedlen även ökar risken för astma- och bronkitbesvär.
Dessa nya kylmedel har ersatt gamla kylmedel som innehåller klor som har en farlig inverkan på miljön. Utbytet har skett under de senaste tio åren.
Det här visar att nya problem uppstår när gamla skall lösas om man inte är tillräckligt uppmärksam på konsekvenserna. I detta fall blir det bättre för miljön men det kan bli arbetsmiljöproblem för kylmontörerna.
Frågan blir osökt då i dess vidare bemärkelse – inom vilka andra sektorer i arbetslivet det finns risk för att hamna i liknande situationer? Hur ser det ut inom jordbruket? Vad händer inom måleribranschen med de nya färgemulsionerna? Hur ser det ut inom industrin som helhet?
Vi menar att inom detta område måste krafttag tas för att utröna inte i huvudsak bara effekterna på miljön av att miljöstörande produkter tas bort, utan även vilken inverkan de nya ersättningsmedlen får för framför allt de människor som i sin arbetsmiljö kommer i beröring med dessa. I vidare bemärkelse måste även effekterna på befolkningens hälsa i stort utrönas.
Motionärerna vill hävda att det är positivt med den utveckling som sker i form av ny teknik och nya ämnen men att försiktighetsprincipen måste vara styrande. Människorshälsa måste ha företräde framför ensidiga marknadsintressen. Argument som brist på forskning som stöd för att inte tillämpa försiktighet är inte godtagbara. Ofta fattas beslut om ny teknik eller användande av farliga ämnen inom olika områden utan samordning varför frågan oftast inte blir tillräckligt utredd.
Vilken prioritet frågan har för Kemikalieinspektionen kan vi motionärer inte bedöma, men vi menar att regeringen bör utfärda direktiv till Kemikalieinspektionen om högsta prioritet i frågan utifrån vad som i motionen anförs. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 19 oktober 2002 |
|
Gunilla Wahlén (v) |
Sven-Erik Sjöstrand (v) |